Ştiinţă
Un grup de ouă de dinozauri vechi de 70 milioane de ani au fost găsite distruse într-un sit arheologic important al Europei, Coll de Nargó din Lleida, Catalonia. »
Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul. »
După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului. »
Un fascicul laser bine focalizat a fost transformat într-o bandă Möbius, cu ajutorul unui dispozitiv numit placă-q. »
Nou descoperita fosilă, veche de 77 milioane ani, găsită în sedimentele cretacice superioare din sudul Patagoniei, Argentina, reprezintă cel mai mare dinozaur sauropod gigant descoperit vreodată. »
Pentru prima dată s-au descoperit intr-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene. »
Urmele de paşi umani descoperite în România aparţin la şase sau şapte persoane, inclusiv un copil. Ele au fost descoperite iniţial în 1965 şi s-a crezut că au o vechime de 10000 până la 15000 de ani. Acum însă, datarea cu carbon a fosilelor de urs găsite în aceeaşi peşteră arată că ele sunt mult mai vechi, mergând până la 36500 de ani. »
Un crater cu un diametru de 80 metri, cu pereţii foarte drepţi şi o adâncime necunoscută, a fost descoperit recent de către angajaţii unei companii de petrol care zburau cu elicopterul în regiunea Yamal din nordul îndepărtat al Siberiei. »
O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor. »
Consiliul Federal din Elveţia a anunţat că urmăreşte îndeaproape dacă ar putea exista o legătură între utilizarea sărurilor de aluminiu în deodorante şi apariţia cancerului de sân. Utilizarea de aluminiu în produsele cosmetice, în special în deodorante, ar putea fi limitată sau interzisă. »
Gigantul japonez Toshiba, cunoscut pentru produsele sale electronice, sau pentru reactoarele nucleare pe care le face, a anunţat că se va lansa într-o nouă afacere, grădinăritul. Va vinde legume produse în uzină. »
Cercetătorii de la Yunnan University şi University of Arizona au descoperit cel mai vechi sistem cardiovascular găsit vreodată într-o fosilă a unui artropod, animal asemănător cu un crevete, care trăia în mări. »
Torvosaurus gurneyi, cel mai mare prădător terestru descoperit în Europa, avea 10 metri lungime, era un therapod care stătea pe două picioare şi avea dinţi ascuţiţi de 10 cm lungime. Craniul avea 1,2 metri lungime. A trăit acum 150 de milioane de ani, în timpul perioadei Jurassic şi a fost în fruntea piramidei trofice. »
Artefacte cu o vechime de 11000 de ani, lăsate de nomazii din Epoca de Piatră, au fost descoperite în Marea Baltică, într-un golf ce a fost cândva o lagună plină cu nisip. »
Furtunile care au lovit Marea Britanie în ultimele luni au modificat relieful coastei. În unele locuri marea s-a retras, în altele ea a acoperit terenul jos. Ploile au spălat turba şi au dezvelit rămăşiţele unor păduri stravechi. Buturugi şi rădăcini de copaci din epoca bronzului au devenit vizibile pe malul din apropierea satului Borth, Ceredigion, Mid Wales. »
Un sarcofag rar, din lemn pictat, în formă de om, din dinastia a 17-a, a fost descoperit de o echipă de arheologi spanioli şi egipteni în necropola Draa Abul-Naga pe malul stâng din Luxor, în timpul săpăturilor la mormântul lui Djehuty, trezorierul Reginei Hatshepsut. »
Pinguinii Humboldt de la Sea Life Centre din Scarborough sunt stresaţi de vremea rea care s-a abătut asupra Marii Britanii şi care ţine de cîteva săptămâni, iar îngrijitorii au decis să le pună în mâncare antidepresive, pentru a nu îi pierde. »
O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani. »
Fosila unei specii dispărute de ornitorinc carnivor înarmat cu dinţi şi care măsura aproape un metru a fost descoperită în zona bogată în fosile Riversleigh World Heritage din Queensland, Australia, de cercetători de la UNSW School of Biological Earth and Environmental Sciences. »
O expediţie în zona muntoasă din Cape Melville, Peninsula Cape York, Australia de nord-est, a dus la descoperirea a trei specii de vertebrate noi. Nu sunt chiar dinozaurii din „O lume dispărută” a lui Conan Doyle, dar a găsi ceva nou în Australia, o ţară considerată complet explorată, este într-adevăr remarcabil! »
Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino. »
Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 a fost acordat lui François Englert de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lui Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, pentru teoria privind originea masei particulelor subatomice şi particula numită ”bosonul Higgs” sau ”particula Dumnezeu”. »
Un canion necunoscut până acum a fost descoperit de un grup de oameni de stiinţă de la Universitatea din Bristol, sub cei doi kilometri de gheaţă care acoperă Groenlanda de câteva milioane de ani. Canionul are caracteristicile unui canal de râu, o lungime de 750 km şi o adâncime de mai mult de 800 m. El porneşte din centrul insulei şi se termină sub gheţarul Petermann din nordul Groenlandei. »
Acest mic mamifer a fost confundat până acum cu o ruda a sa, olingo, cu care a împartit cuştile grădinilor zoologice timp de mai bine de 100 de ani. Acum este considerat primul mamifer descoperit în America, in ultimii 35 de ani. Are mărimea unui raton şi arată ca o încrucisare între o pisică domestică şi un ursuleţ de pluş. Trăieşte la înălţimi de peste 1600 metri în Anzii de nord, zone montane împădurite din Ecuador şi Columbia. »
Cercetatori de la Denver Museum of Nature and Science, University of Utah si Ohio University din Statele Unite, au anuntat descoperirea unui dinozaur necunoscut pana acum. El face parte din grupul de dinozauri numiti ceratopside. Denumit Nasutoceratops titusi, a trait in Cretacicul tarziu, acum mai bine de 75 milioane de ani. »
O echipa de specialisti de la mai multe organizatii, printre care Wildlife Conservation Society, au descoperit o noua specie de pasari, cu un penaj distinct si un ciripit zgomotos, in capitala Cambodgiei, Phnon Penh, oras cu 1,5 milioane de locuitori. »
Oamenii de stiinta de la University of New South Wales din Sydney, Monash University, University of Newcastle, au reusit sa reinvie genomul unei broaste disparute si sa il reactiveze printr-o tehnologie sofisticata de clonare, implantand nucleul unei celule moarte intr-un ou proaspat de la o alta specie de broasca. »
Cercetatori de la St. Petersburg Nuclear Physics Institute, au descoperit bacterii necunoscute in apele lacului subglaciar Vostok. Nu este inca clar daca in lac exista viata, deoarece bacteriile au fost gasite in apa contaminata cu kerosen in procesul de foraj. »
O echipa de biologi si antropologi, au efectuat analiza inimii imbalsamate a regelui englez Richard I, pentru a vedea cum se imbalsamau organele in anul 1199. Richard Inima de Leu a murit in timpul asediului castelului Châlus, in centrul Frantei, la 12 zile dupa ce a fost ranit la umarul stang de o sageata. Desi s-a speculat ca sageata era otravita, cauza mortii pare sa fi fost mai degraba o cangrena sau o septicemie. »
Misiunea NASA de studiere a centurilor Van Allen, doua sonde lansate pe 30 august 2012, a descoperit o a treia centura de radiatii in jurul Pamantului, necunoscuta pana acum. Centurile de radiatii, denumite dupa cel ce le-a descoperit acum 55 de ani, James Van Allen, sunt regiuni din spatiu, bogate in particule incarcate electric, ce se pot largi in cazul furtunilor solare, creind probleme comunicatiilor si satelitilor, ca si astronautilor aflati in spatiu. »
O echipa internationala de oameni de stiinta, care lucreaza la statiunea de cercetare Princess Elisabeth din Antarctica, au descoperit un meteorit de 18 kg incorporat in mantaua de gheata in zona de est a Antarcticii. Este cel mai mare meteorit gasit in Antarctica de Est in ultimii 25 de ani, in conditiile in care in Antarctica nu se gasesc meteoriti asa de mari. »
Un grup de geologi din Norvegia, Germania, Marea Britanie si Africa de Sud, au studiat solul, respectiv nisipul plajelor, insulelor Reunion si Mauritius si au descoperit un micro-continent pe care l-au numit Mauritia. Se presupune ca acest fragment de continent, Mauritia, s-a rupt de Madagascar si s-a fragmentat in urma cu aproximativ 60 milioane de ani, atunci cand a aparut driftul intre Madagascar si India. »
Paleontologi de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Muzeul National din Rio de Janeiro, Brazilia, au anuntat descoperirea oaselor fosilizate ale unui nou tip de pterosaur, o reptila zburatoare ce a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, acum aproape 68 milioane de ani. »
Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni. »