Ştiri şi informaţii din toată lumea. 22 decembrie 2024

    Ştiinţa şi sănătatea

    Inteligenta artificială poate îmbunătăți imagistica medicală prin detectarea unor aspecte dincolo de percepția umană, dar un nou studiu dezvăluie că tehnologia poate produce rezultate înșelătoare. »
    Persoanele aflate la sfârșitul adolescenței se confruntă cu creşterea senzaţiei de pericol după doar câteva ore rămase singure într-o cameră – un efect care persistă chiar dacă interacționează online cu prietenii și familia. »
    Un tip de terapie care implică aplicarea unui câmp magnetic pe ambele părți ale creierului s-a dovedit eficientă în tratarea rapidă a depresiei la pacienții pentru care tratamentele standard au fost ineficiente. »
    Un studiu efectuat de cercetători din Brazilia şi Uruguay a demonstrat că terapia fotodinamică antimicrobiană este o opțiune eficientă pentru tratarea respirației urât mirositoare la copiii care respiră pe gură. »
    Cercetătorii de la Universitatea São Paulo, Brazilia, au făcut un pas crucial către producerea unor forme mai sigure ale gentamicinei antibiotice, utilizată pe scară largă pentru a trata infecțiile bacteriene. »
    Un studiu al cercetătorilor de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a evidențiat riscurile pentru sănătate date de substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, care pot genera poluanți nocivi atunci când sunt utilizate în interior. »
    Riscul de a dezvolta ateroscleroză poate începe mult mai devreme în viață decât se credea anterior, subliniind nevoia de a menține nivelul de colesterol scăzut chiar și atunci când suntem tineri, arată noi cercetări. »
    Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Leiden, din Olanda, a constatat că persoanele care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, prezintă un risc mult mai mare de a dezvoltă diabet zaharat de tip 2 decât cei cu modele de somn obişnuite. »
    O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada și de la Universitatea din Sevilla, Spania, a publicat un studiu în care inteligența artificială este concepută pentru a îmbunătăți predicția migrației celulare în cancerul de sân. »
    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari şi anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață. »
    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii. »
    O aplicare a coloranților alimentari siguri se poate folosi la o gamă largă de diagnostice medicale, de la localizarea leziunilor şi monitorizarea tulburărilor digestive până la identificarea cancerelor. »
    Unul din opt persoane diagnosticate cu demență prezintă simptome cognitive care decurg din boli hepatice, conform unor cercetări recente. »
    Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres. »
    Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în ​​intestine, cât și în creier. »
    Un studiu realizat de Oregon Health & Science University din Statele Unite, indică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește ar putea încetini rata daunelor neurologice la adulții în vârstă cu risc crescut de boala Alzheimer, în ciuda impactului general limitat. »
    Un studiu realizat pe femei în vârstă a comparat eficiența diferitelor programe de exerciții în îmbunătățirea și/sau menținerea diverșilor parametri cardiovasculari și funcționali, cum ar fi circumferința taliei, tensiunea arterială și rigiditatea arterială – un factor de risc pentru ateroscleroză. »
    Demineralizarea dentară este o problemă importantă de sănătate și principala ei cauză este igiena orală deficitară și acumularea plăcii bacteriene în dentiție. Este un proces progresiv care, dacă nu este tratat, duce la complicații mai grave, cum ar fi infecțiile și pierderea dinților. »
    Un nou studiu dezvăluie că, chiar și persoanele foarte sedentare își pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces precoce prin creșterea numărului zilnic de pași. »
    Un studiu științific concluzionează că medicamentul antiretroviral lenacapavir de la Gilead Sciences are o eficacitate de 100% în prevenirea infecției cu HIV-1. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că viteza vorbirii poate fi un indicator mai precis al sănătății creierului și al declinului cognitiv timpuriu decât dificultatea de a găsi cuvinte. »
    Se știe că o dietă bogată în fibre are multe beneficii pentru sănătate. Studiile științifice indică protecția împotriva unor boli precum cancerul și diabetul. Cu toate acestea, modul în care fibrele interacționează cu intestinele și cu microbiota intestinală este puțin înțeles. »
    Noi cercetări arată că bacteriile intestinale pot oferi o metodă nouă de diagnosticare a autismului, evitând întârzierile semnificative din procesele de diagnosticare actuale. »
    Aroma plăcută a cafelei poate fi un element important în reducerea dependenței de fumat. Aceasta a fost concluzia unui studiu al cercetătorilor brazilieni cu fumători care au inhalat aroma pudrei de cafea. »
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Granada și de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, a dezvăluit asocieri între expunerea la ftalați și nivelurile de markeri inflamatori din organism, unele dintre ele legate de boli precum diabetul sau cancerul. »
    Ciuperca Trichoderma harzianum, un microorganism care nu provoacă boli la om, a fost obiectul unui studiu realizat la Facultatea de Științe Farmaceutice și Facultatea de Stomatologie din Ribeirão Preto, Universitatea din São Paulo, Brazilia. »
    Un grup de cercetare spaniol a investigat impactul efectuării unei activități fizice de intensitate moderat-viguroasă asupra nivelului de glucoză la adulții supraponderali sau obezi. Se știe că activitatea fizică influențează pozitiv reglarea glicemiei, dar cum afectează ea momentul din zi în care este efectuată? »
    Rezerva musculară dobândită de un individ de-a lungul vieții este esențială pentru depășirea traumelor, intervenții chirurgicale și recuperarea după boală. »
    Un grup de cercetători brazilieni a dezvoltat o pâine care ar preveni astmul - o boală respiratorie responsabilă pentru sute de mii de spitalizări anuale. »
    O creștere a coșmarurilor și halucinațiilor ar putea anunța apariția bolilor autoimune precum lupusul, afirmă o echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge și de la King's College din Londra, Marea Britanie. »
    Deoarece este din ce în ce mai dificil să se dezvolte antibiotice capabile să învingă bacteriile rezistente, în special pe cele care afectează sistemul respirator, un grup de oameni de știință au încercat să slăbească bacteriile astfel încât medicamentele disponibile pentru tratament să fie mai eficiente. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada au identificat într-un studiu preclinic efectele de durată ale consumului excesiv de alcool în timpul adolescenței asupra funcțiilor creierului. »
    Conform unui studiu, persoanele care suferă de tulburare de stres post-traumatic strâng sau scrâșnesc dinții în mod constant în timpul zilei – un obicei cunoscut sub numele de bruxism de veghe. »
    Apneea în somn și nivelul scăzut de oxigen în timpul somnului sunt asociate cu epilepsia care apare pentru prima dată după vârsta de 60 de ani, potrivit unui studiu finanțat de National Institutes of Health din Statele Unite.. »
    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: