Ştiri şi informaţii din toată lumea. 23 decembrie 2024

    Ştiinţa şi sănătatea

    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă. »
    Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate. »
    Conform unui nou studiu, activităţile în care adulţii captează atenţia copiilor preşcolari cu autism, fie arătând spre jucării, fie folosind alte gesturi pentru a le direcţiona atenţia, duce la o creştere pe termen lung a capacităţii lor de exprimare. »
    Un studiu care a folosit date de la Australian Schizophrenia Research Bank şi a analizat 153 de scanări ale creierului, a legat o anumită circumvoluţiune, de halucinaţiile din schizofrenie. »
    Un nou studiu arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii. »
    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale. »
    Un studiu internațional condus de Universitatea din Granada propune pentru prima dată numărul optim de pași cu care se obțin majoritatea beneficiilor și demonstrează, de asemenea, că ritmul, în care sunt parcurși pașii, are beneficii suplimentare. »
    Această cercetare oferă o nouă perspectivă asupra riscurilor asociate cu PFAS și subliniază importanța cercetării continue în acest domeniu. »
    Folosind un material derivat din cochilii de creveţi, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o spumă care poate fi pulverizată direct pe o rană deschisă pentru a opri rapid sângerarea. »
    Un studiu al cercetătorilor britanici de la King's College London, arată că oamenii moderni au mult mai multe boli ale gingiilor decât predecesorii noștri, din cauza obiceiurilor moderne, cum ar fi fumatul, obiceiuri dăunătoare pentru sănătatea orală. »
    Conform unui recent studiu realizat la Universitatea Columbia, Statele Unite, virusul gripei, prezent în aer, poate fi eradicat fără afectarea ţesuturilor umane, prin utilizarea unor doze mici de lumină ultravioletă. »
    Cercetătorii de la Centrul Tehnic de Cercetare din Finlanda au realizat o cameră hiper-spectrală care permite examinarea unei mari suprafeţe de piele în câteva secunde şi poate detecta cancerul de piele în stadii incipiente. »
    Administrarea de suplimente de ulei de peşte în timpul sarcinii nu va duce la copii mai inteligenţi, spun rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii australieni. »
    Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Houston au dezvoltat o modalitate de a ucide bacteriile în câteva secunde prin utilizarea de nanodiscuri de aur şi de lumină. »
    Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Sussex au descoperit că organele ar putea avea "mintea lor proprie", crescând cu rate diferite atunci când dimensiunile corpului se schimbă. »
    Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă. »
    O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost mai predispuşi să dezvolte o răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice. »
    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă. »
    Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală. »
    Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului. »
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Madurai Kamaraj, Tamil Nadu, India, dovedeşte că expunerea cronică la insecticide organofosforice induce diabet zaharat şi toleranţă scăzută la glucoză, un diabet mediat de către bacteriile intestinale. »
    Dacă, până acum, schizofrenia a fost legată de factori de mediu şi genetici, un nou studiu realizat la Şcoala de Medicină Veterinară a Universităţii din Pennsylvania, leagă o cincime din cazurile temutei maladii, de infectarea cu Toxoplasma gondii, un parazit transmis prin sol, carne insuficient gătită şi fecale de pisică. »
    Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani. Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre. »
    Multe studii recente sugerează că exercițiile fizice efectuate în medii poluate pot avea efecte nedorite asupra sănătății umane, dar acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat pentru persoanele obișnuite cu poluarea aerului cauzată de trafic, potrivit unui articol publicat de Grupul de Cercetare a Performanței Aerobice din cadrul Universității de Educație Fizică și Sport din São Paulo din Brazilia. »
    Cercetările efectuate la Inserm, Université Paris Descartes, Franţa, au arătat că tutunul şi alcoolul fac o combinaţie ce cauzează cancere de gură, buze şi faringe. »
    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave. »
    Melatonina, în ciuda efectului său antioxidant și de reglare a somnului, poate agrava inflamația intestinală, în funcție de setul de bacterii care trăiesc în corpul uman, în special în intestinul gazdei. »
    Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, Statele Unite, au modificat zeci de gene la porc, pentru a permite ca organele lor să fie transplantate la oameni. »
    Alimentaţia sănătoasă la copii este asociată cu o mai bună stimă de sine şi cu mai puţine probleme emoţionale cum ar fi faptul că au mai puţini prieteni sau că sunt necăjiţi sau agresaţi, potrivit unui recent studiu. »
    Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, San Diego, au descoperit, pornind de la un microb din ocean, un nou compus chimic ce pare a fi baza unor noi tratamente pentru antrax şi pentru alte boli greu de tratat, cum este temutul Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli. »
    Grăsimea este eliminată şi prin expiraţie, nu numai prin arderile interne, conform studiilor făcute de biochimiştii de la University of New South Wales, Australia, care au studiat metabolismul la nivel microscopic. »
    O echipă de cercetători de la Anglia Ruskin University a analizat traduceri după scrieri străvechi din Mesopotamia şi a găsit că tulburările de stres post-traumatic erau descrise încă din anul 1300 î.e.n. »
    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: