Ştiri şi informaţii din toată lumea. 22 noiembrie 2024

    Ştiinţa şi sănătatea

    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa. »
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori. »
    Cercetătorii de la Salk Institute şi Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) au descoperit o clasă neidentificată anterior de grăsimi produse în corpul uman, care poate proteja împotriva diabetului zaharat. »
    Bacteriile care trăiesc în intestin reprezintă prima linie de apărare împotriva diferitelor boli transmise prin alimente, inclusiv salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Pentru a depăși această barieră și a o elimina, Salmonella folosește strategii de competiție bacteriene dezvoltate de-a lungul a milioane de ani. »
    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili. »
    A fost inventat dispozitivul care măsoară ultraviolete acumulate de un individ şi doza efectivă generată de vitamina D. Acest dispozitiv, conectat cu un dispozitiv mobil (Android sau iPhone), poate furniza date în timp real cu privire la expunerea totală la soare. »
    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer. »
    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară. »
    Un medicament extras din plante folosite de secole în vechea medicină chineză pentru a trata malaria, ar putea ajuta la tratamentul tuberculozei şi ar putea încetini evoluţia rezistenţei la medicamente. »
    Cercetătorii de la Drug Discovery Unit al Universitaţii Dundee, Marea Britanie, au descoperit un nou compus care ar putea trata malaria şi ar putea preveni răspândirea sa. »
    Temperamentul iute, mânios, supărăcios, poate creşte riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Riscul se acumulează la persoanele cu episoade frecvente de furie. »
    Exerciţiile fizice regulate pot ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip doi, potrivit unui studiu realizat la University College London, din Marea Britanie. »
    Violenţa domestică poate afecta copii chiar înainte de naştere, ca urmare a faptului că ei sunt deosebit de sensibili la suferinţa mamelor, au constatat specialiştii de la Melbourne’s Royal Women’s Hospital, Australia. »
    Cercetatorii de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, incearca sa obtina un nou tratament pentru sinuzita cronica. Ei folosesc o enzima produsa de o bacterie ce traieste pe suprafata marii. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman. »
    Un test de salivă care detectează niveluri ale diferitelor proteine ar putea ajuta la diagnosticarea copiilor cu autism. În prezent, diagnosticarea autismului se face de către psihologi, care se bazează pe observarea comportamentului şi pe teste complicate, uneori subiective. »
    Reducand dieta normala si ajungand la o dieta cu un aport caloric redus oamenii de stiinta de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca dupa numai trei luni degradarea cognitiva este intarziata si se imbunatateste capacitatea de memorare si invatare. »
    Curcumina, substanţa ce se găseşte în turmeric, componentă a cunoscutului condiment indian curry, ar putea, conform unui recent studiu, să alunge amintirile rele şi teama. »
    Oamenii de ştiinţă de la School of Life Sciences, Xiamen University şi Peking University din China, au descoperit o moleculă mică, care poate regenera ţesuturi şi care, în viitor, ar putea face repararea organelor mult mai uşoară. »
    Un trib izolat în jungla amazoniană a Venezuelei, pare a fi rezistent la antibioticele moderne, chiar dacă membrii săi au evitat orice contact cu lumea din afară. »
    Consumul regulat a mai mult de 2,84 litri de băuturi alcoolice pe săptămână ar putea scurta viaţa cu ani de zile, potrivit unor cercetări efectuate la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. »
    Foarte multe persoane cu vârsta de peste 65 ani sunt tratate pentru căderi, dar cercetătorii consideră că vârsta nu este un motiv suficient pentru a considera că cineva cade deoarece este slab, suferă de vedere proastă sau demenţă. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Southampton şi Cambridge au identificat modul în care legumele cu frunze verzi, pot ajuta la subţierea sângelui, astfel încât acesta să poată scădea formarea cheagurilor şi să reducă riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord. »
    Oamenii de ştiinţă, din 39 de națiuni, atrag atenţia asupra efectelor nocive asupra sănătăţii ale radiaţiilor telefoanelor mobile care dau cancer, modificări genetice şi de reproducere, precum şi probleme de învăţare şi deficite de memorie. »
    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral. »
    Cercetatori de la Johannes Gutenberg University Mainz, Germania, impreuna cu cei de la University of Dschang Camerun, au ajuns la concluzia ca unele substante chimice care se gasesc in plantele medicinale africane ar putea opri raspandirea celulelor canceroase. »
    O abordare promiţătoare pentru controlul colonizării bacteriene cu Staphylococcus aureus la oameni - folosind un probiotic în loc de antibiotice - a fost sigură şi foarte eficientă într-un studiu clinic de fază 2. »
    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturile reci din interiorul nasului, decât la temperatura de bază a corpului, cea din plămâni. Această descoperire confirmă părerea că este mai uşor de căpătat o răceală iarna. »
    Cercetătorii de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne au descoperit că solventul N-metil-2-pirolidonă (NMP) poate fi folosit pentru a distruge celulele canceroase la pacienţi şi poate ajuta sistemul imunitar să lupte cu boala. »
    Medicii recomandă aproape întotdeauna pacienţilor să mănânce mult peşte, deoarece uleiul de peşte este bun pentru sănătate. Dar acum, cercetătorii din Olanda au descoperit că uleiul de peşte poate interfera cu tratamentele bolnavilor de cancer, făcând chimioterapia mai puţin eficace. »
    O mică moleculă numită tetrandrina, extrasă dintr-o plantă din Asia, a demonstrat că are potenţial de inhibare a infecţiei celulelor umane albe din sânge în vitro şi de a preveni boala Ebola. »
    Vizionarea prea mult a emisiunilor la televizor la vârsta de 2 ani conduce la obiceiuri alimentare proaste în perioada adolescenţei şi performanţe slabe la şcoală, spun cercetătorii de la Şcoala de Psihoeducaţie a Universităţii din Montreal, Canada. »
    Persoanele care iau antibiotice o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte polipi intestinali, care pot fi un precursor al cancerului intestinal. »
    Cercetatorii de la Kobe University, Japonia, au studiat efectele lentinanului, un derivat din Lentinula edodes, ciuperca cunoscuta mai ales sub numele de Shiitake sau "Chinese black mushroom" si au ajuns la concluzia ca acesta are activitate anti-inflamatorie intestinala, atenuand severitatea inflamatiei prin reducerea productiei de substante pro-inflamatorii. »
    Cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au stabilit că alcoolul poate duce la cancer de orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect şi de sân la femei. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: