Ştiinţa şi sănătatea
Primarul unui oraş în Piemont, Italia, a dispus închiderea reţelelor Wi-Fi din două şcoli, considerând că dăunează sănătăţii. »
Conform rezultatelor unui studiu recent, cei care merg la culcare la ore neregulate sunt mai predispuşi la a câştiga în greutate. »
Specialistii de la Biosense Technologies Private Limited din India au realizat o aplicatie smartphone care permite analiza urinei si monitorizarea rezultatelor pentru o perioada de timp. »
Ritmurile undelor cerebrale dintre doi oameni care participă la o conversaţie încep să se sincronizeze, conform unui nou studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă această sincronizare poate fi un factor cheie în înţelegerea limbajului şi a comunicării interpersonale. »
Spălările nazale simple cu apă uşor salină pot preveni spitalizarea şi decesele cauzate de COVID-19. »
Expunerea repetată la unele produse de curăţare afectează semnificativ funcţia pulmonară, sugerează un studiu efectuat de Universitatea Norvegiană din Bergen. »
Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea McGill din Canada, un consum regulat de cofeină poate împiedica în mare măsură recuperarea auzului după expunerea la zgomot puternic, făcând chiar ca deteriorarea să devină permanentă. »
Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil. »
Oamenii de ştiinţă chinezi de la Qinghai Everest Cordyceps Pharmaceutical au dezvoltat un substitut la o ciupercă rară tibetană, Ophiocordyceps sinensis, cunoscută pentru proprietăţile sale anti-cancerigene, dar şi afrodisiace, fiind numită şi Viagra de Himalaya. »
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, făcut timp de 12 ani pe mai mult de 300000 de persoane, arată că lipsa de mişcare ucide de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea. »
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că virusurile sunt mai periculoase atunci când îşi infectează victimele dimineaţa. »
Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh arată rolul pe care îl au genele în dorinţa unor persoane de a consuma alimente sărate. »
Practicarea respiraţiei yoghine are efect asupra dinamicii lichidului cefalorahidian al unei persoane şi asupra sănătăţii sistemului nervos central, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Oregon Health & Science University, Statele Unite. »
Cercetătorii de la University of Leicester au descoperit că tămâia are proprietatea de a distruge celulele canceroase in cancerul ovarian. »
Numeroase studii arată că ceea ce este bun pentru inimă este bun şi pentru creier. Activitatea fizică şi o dietă sănătoasă menţin o bună activitate a inimii şi un flux de sânge către creier care îi menţine buna funcţionare, reducând riscul de demenţă. »
Cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Zurich, Elveţia, au dezvoltat prima reţea de gene care poate fi operată cu ajutorul undelor cerebrale. În funcţie de gândurile utilizatorului, se pot produce diferite cantităţi dintr-o moleculă dorită. »
Alergiile omului modern provin din genele moştenite de la neanderthalieni şi denisovani, veri dispăruţi ai oamenilor, ca urmare a încrucişării cu aceştia acum aproximativ 40000 ani, conform unui studiu realizat de Institutul Max Planck din Germania. »
Un extract din planta Tripterygium wilfordii numită şi Thunder of God vine, folosită în medicina tradiţională chineză de peste 2000 de ani, a fost utilizat cu succes pentru a trata în laborator animale obeze. »
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham au descoperit un strat nedetectat anterior în cornee. Noul strat a fost numit Stratul Dua, dupa numele profesorului de oftalmologie si stiinte vizuale Harminder Dua, care l-a descoperit. »
Agenţia americană de cercetare în domeniul apărării doreşte să creeze echipamente electronice militare care se dizolvă sau care dispar în mediul ambiant. »
Energia mentală scăzută poate afecta modul de mers pe jos la persoanele în vârstă, mai mult decât oboseala fizică. Noi cercetări subliniază relaţia dintre capacitatea de mers pe jos şi starea de spirit raportată la sine. »
Studierea pe animale de laborator a arătat că somnul după un proces de învăţare, promovează formarea de spini dentritici post sinaptici. »
Inspirandu-se de la o substanta secretata de ciuperci cand isi apara teritoriul, chimistii de la Massachusetts Institute of Technology au sintetizat si testat 60 de compusi care au capacitatea de a distruge celulele canceroase umane. »
Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi, o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa. »
Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni. »
Cercetările oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Canberra din Australia au condus la descoperirea unei activităţi asemănătoare creierului în sistemul imunitar uman, într-un proces care ar putea duce la tratamente mai bune pentru bolile autoimune. »
Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile. »
Este foarte dificil să se penetreze membrana unei celule pentru a introduce medicamente sau substanţe nutritive, fără ca aceasta să se deterioreze. O metodă eficientă este de a folosi nanoparticule de aur pur, acoperite cu un strat subţire de polimer. »
Cercetătorii au dezvoltat în laborator primul test de respiraţie pentru tuberculoză, care oferă informaţii rapide privind rezistenţa la medicamente, în condiţiile în care până acum era nevoie de şase săptămâni pentru a obţine aceste date. »
Un conservant alimentar uzual se pare că încetineşte sau chiar opreşte creşterea anumitor tumori canceroase la cap sau la gât, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan. »
Oamenii de ştiinţă de la University of Nottingham's School of Life Sciences au descoperit mecanismul de divizare rapidă a celulelor parazitului malariei, o descoperire care ar putea duce la noi tratamente pentru această maladie. »
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle, Anglia, au reuşit să identifice enzima responsabilă de aspectul tineresc al pielii. »
Cercetătorii de la Universitatea Stanford, Statele Unite, au arătat că eliminarea anumitor tipuri de polizaharide din jurul celulelor cancerului de sân poate activa un al doilea braţ al sistemului imunitar, sistemul imunitar înnăscut. »
La unele persoane predispuse genetic, maladia Alzheimer ar putea fi declanşată de unele infecţii comune, cum ar fi herpesul. »
Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă. »