Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Stonehenge, monument vechi, poveste noua

    GH. MĂNOIU | 18 OCTOMBRIE 2022

    Arheologii de la University College London si University of York au facut noi cercetari asupra complexului de la Stonehenge si au ajuns la concluzia ca acesta a fost initial un cimitir, apoi un loc de intalnire la sarbatori, unde veneau oameni din toate provinciile Britaniei preistorice.



    Stonehenge. Foto: garethwiscombe/Wikipedia (CC BY 2.0)


    Arheologii au colectat mai mult de 50000 fragmente osoase incinerate ce au apartinut la 63 de oameni ingropati la Stonehenge.

    Trupurile incinerate au fost marcate de pietrele albastre de la Stonehenge si asta duce la concluzia ca au fost persoane importante ale societatii de atunci.

    Acest cimitir ar avea o vechime de aproximativ 3000 ani i.e.n, cu 500 de ani mai vechi decat monumentul ce a ajuns celebru. Acest gen de activitate se pare ca a avut loc 200 de ani.

    Oamenii de stiinta considera ca situl original a fost parte a unui ritual al solstitiului de iarna, unde se adunau mai bine de 4000 de persoane, in conditiile in care toata populatia era de cateva zeci de mii.

    Au fost analizate mai bine de 80000 de oase de bovine si dinti de porc, gasite in jurul sitului si s-a ajuns la concluzia ca in jur de 2500 ani i.e.n. in acest loc s-au facut sarbatori vaste la care veneau oameni din intreaga Britanie, si chiar din Scotia.

    Erau animale cu o varsta de noua luni, deci nascute primavara si sacrificate iarna, in vremea solstitiului.

    Echipa de specialisti crede ca s-a ales campia Salisbury pentru aceasta sarbatoare din cauza unei perechi de culmi paralele printre care se vede soarele la apus in mijlocul iernii, dintr-o directie si soarele la rasarit in mijlocul verii in cealalta directie.

    Oamenii ce au venit sa petreaca au construit ansamblul Stonehenge pe care il stim azi. Important este ca ei nu au venit numai sa petreaca, ci au venit sa construiasca ceva impreuna.

    Constructia aceasta a durat probabil un deceniu.

    Ce a dus la declinul Stonehenge? Dupa constructie, a mai fost folosit cateva secole.

    Probabil venirea de pe continent in Britania a populatiilor Beaker, cu o cultura inaintata, cu unelte de metal, a dus la destramarea culturii locale.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Resturile unor statui ce ar putea fi ale faraonilor din dinastia a nouăsprezecea (secolul al XIII-lea î.e.n.) au fost descoperite într-o groapă din apropierea templului lui Ramses al II-lea, la periferia oraşului Cairo, din Egipt.
    Cercetatorii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia din Mexic au descoperit o adevarata colectie de imagini sapate in piatra in desertul alb Coahuila. Aceste petroglife sunt legate si de alte descoperiri arheologice din zona, varfuri de sageti sau obiecte din piatra.
    Antropologii au găsit cea mai veche gravură din istoria omenirii pe o cochilie de moluscă fosilizată, datând de aproximativ 500000 de ani. Descoperirea vine în urma unui control asupra a 166 cochilii de midii de apă dulce descoperite la Trinil, pe malurile râului Bengawan Solo, în Java de Est.
    Ministerul Culturii din Peru anunta ca arheologii de la Universitatea din Varsovia, care lucrau in situl El Castillo, in provincia Huarmey, regiunea Ancash, au descoperit un mormant intact al unei femei de rang inalt, probabil o regina, din epoca preincasa Wari.
    O serie de picturi rupestre preistorice au fost descoperite în Ţara Bascilor, nordul Spaniei, la o adâncime de 300 metri în peştera Atxurra, la 50 kilometri de Bilbao.
    Misiunea franco-egipteană ScanPyramids a detectat, folosind o tehnologie sofisticată, o cameră ascunsă în piramida lui Keops, în spatele faţadei de nord.