Ştiri / Ştiinţă |
Straturile neînghețate din permafrostul uscat, surse neașteptat de mari de metan
Permafrostul este sol înghețat permanent în cele mai reci zone ale planetei. Acesta a prins carbon organic din rămășițele de plante și animale care au murit și au înghețat cu mii de ani în urmă, iar temperaturile în creștere dezghețează solul, eliberând acest carbon către microbii care îl transformă în metan, un gaz cu efect de seră puternic.
Un nou studiu dezvăluie că straturile neînghețate ale permafrostului uscat, numite taliks, produc o cantitate neașteptat de mare de metan, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul său de a exacerba schimbările climatice în mediul arctic fragil.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Alaska Fairbanks, Statele Unite, au investigat emisiile de metan de la taliks din zonele montane Yedoma.
Yedoma este un permafrost din epoca glaciară cunoscut pentru rămășițele înghețate de mamut; este abundent din nord-estul Siberiei până în Alaska și Canada.
Echipa de cercetători a descoperit că talikurile uscate, de munte, au emisii de metan neașteptat de mari, de aproape trei ori mai mari decât emisiile din zonele umede nordice.
Spre deosebire de permafrostul obişnuit, s-a descoperit că talikul din zonele înalte emite cantități mai mari de metan în timpul iernii în comparație cu nivelurile de emisii din vară.
Având în vedere că temperatura aerului arctic crește de aproape patru ori mai rapid decât media globală, această eliberare de metan reprezintă un factor îngrijorător care ar putea crea o buclă cu creșterea temperaturii și creșterea dezghețului permafrostului în regiune.