Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Stresul cronic poate duce la Alzheimer
Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine, New York, au stabilit că stresul frecvent de-a lungul timpului ar putea creşte riscul de Alzheimer.
Toată lumea are momente de stres din timp în timp. Acesta ar putea fi determinat de moartea unei rude sau pierderea unui loc de muncă, dar şi de episoade mult mai puţin traumatice, cum ar fi obţinerea unui bilet.
În timp ce o mare pierdere poate fi devastatoare şi poate avea efecte pe termen lung, unele persoane pot percepe situaţii comune drept stresante.
Micile complicatii de zi cu zi pot duce la o afectare cognitivă moderată, care este un factor de risc pentru o tulburare mult mai gravă.
Persoanele care au uşoare tulburari cognitive amnezice continuă să dezvolte demenţă Alzheimer într-un procent de aproximativ 10-15 la sută pe an.
Aceste tulburari sunt, cel mai adesea, o formă timpurie a bolii Alzheimer.
În timpul studiului, participanţii cu cele mai înalte niveluri de stres au avut de două ori şi jumătate mai multe şanse de a dezvolta starea de pre-Alzheimer.
Stresul cronic are o serie de efecte negative asupra organismului.
Când se întâmplă evenimente stresante şi oamenii le percep ca stresante, au loc o serie întreagă de schimbări fiziologice.
Tensiunea arterială creşte, pulsul merge în sus, este secretat hormonul de stres cortizol şi, în timp, stresul cronic poate duce la uzura corpului şi a creierului şi la consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii.
Scăderea nivelului de stres perceput, prin implicarea în diverse activităţi, ar putea ajuta la reducerea riscului de Alzheimer.