Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Stresul şi bolile de inimă strâns legate
Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă.
Amigdalele sunt două grupuri de nuclee în formă de migdală situate adânc în creier.
Este una dintre cele mai primitive zone ale creierului, legată de emoţiile puternice, cum ar fi frica şi furia, dar şi plăcerea.
Ea pregăteşte fiinţa pentru luptă sau fugă, devenind activă prin reacţii emoţionale puternice.
S-a dovedit a fi mai activă la cei cu tulburări de stres, chiar şi când aceştia se află în repaus.
Amigdala transmite semnale la măduva osoasă pentru a produce suplimentar celule albe din sânge, care, la rândul lor, acţionează asupra arterelor şi acestea se inflamează. Acest lucru poate provoca apoi infarct miocardic, angină pectorală şi accident vascular cerebral.
Drept urmare, această parte a creierului pare a fi un bun indicator al evenimentelor cardiovasculare viitoare.
Gradul în care amigdala este metabolic activă se poate vedea prin gradul în care luminează pe imagistică şi poate prezice riscul de evenimente cardiovasculare ulterioare.
Cei cu activitate ridicată a amigdalei au avut evenimente cardiovasculare pe termen foarte apropiat.
Cei cu activitate intermediară au avut evenimente ulterioare, iar cei care au avut o activitate minimă, nu au avut un eveniment.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cea mai mare activitate în amigdala, cu alte cuvinte, cei care au fost cei mai stresaţi, au avut cele mai înalte niveluri de markeri inflamatorii în sânge.
Doctorii au cunoscut de mult timp că oamenii care sunt mai stresaţi tind să aibă mai multe atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, dar acest studiu arată că stresul poate fi un factor de risc pentru bolile de inimă la fel de puternic ca hipertensiunea arterială şi fumatul.