Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Studiu privind cauzele epilepsiei: factorii genetici, paraziţii şi traumele
Numărul de cazuri de epilepsie poate fi redus substanţial, afirmă un nou studiu. 70 milioane de oameni de pe tot globul suferă de această afecţiune de natură neurologică, însă epilepsia este răspândită preponderent în ţările sărace şi în zonele rurale.
Acest studiu a implicat evaluarea a 600000 persoane din cinci ţări, Kenya, Africa de Sud, Uganda, Tanzania şi Gana. Este cel mai amplu studiu realizat vreodată în Africa sub-sahariană.
Epilepsia este o descărcare anormală în creier, astfel încât persoana afectată are mişcări convulsive, anormale, ca rezultat al acestei descărcări.
Are o componentă genetică puternică. În unele cazuri, o puternică istorie în familie. Există un număr de gene care au fost asociate cu ea.
Epilepsia poate provoca şi suferinţă emoţională, nu numai durere fizică. În multe comunităţi africane, epilepsia este considerată a fi cauzată de strămoşi, de spirite sau chiar de vrăjitorie.
Persoanele care suferă de epilepsie sunt, în multe cazuri, stigmatizate de societate, au mai puţine şanse de a merge la şcoală, de a se căsători sau chiar de a avea o slujbă.
Acest studiu este primul care revelează impactul diferiţilor factori de risc. Şi factorii de risc nu sunt numai de natură genetică: studiul arată că adulţii care în copilărie au fost expuşi unei boli de natură parazitară sunt de trei ori mai expuşi la dobândirea epilepsiei.
Dintre paraziţii care au fost identificaţi între cauzele epilepsiei se numără:
- onchocerca volvulus, un vierme transmis prin înţepăturile unor specii de muşte. La om, de multe ori parazitul afectează nervul optic şi provoacă orbire.
- toxocara, un vierme, şi toxoplasma gondii, un protozoar, de multe ori aceştia fiind transmişi la om de pisici.
- neurocysticercoza, care este provocată de un vierme plat numit tenie (taenia solium), care se transmite la om prin carnea de porc. Neurocysticercoza este cea mai frecventă afecţiune neurologică provocată de un parazit şi în ţările în curs de dezvoltare este principala cauză a epilepsiei dobândite.
Neurocysticercoza este diferită de teniază, altă boală cauzată de aceşti viermi plaţi.
Când ouăle de tenie sunt re-ingerate de om, fie prin alimente infestate, fie din apă contaminată, fie de la alte persoane din aceeaşi gospodărie purtătoare de tenie, fie prin contact oral cu fecale, ouăle de tenie trec prin pereţii intestinali şi migrează în corp, localizându-se în interiorul muşchilor, în creier, în ochi sau în măduva spinării.
Acolo ele provoacă mici chisturi care încapsulează viermele.
Studiul a mai arătat că la copiii sub 18 ani, în afară de cauzele de natură parazitară, o altă cauză importantă o constituie naşterile traumatice.
Dacă, de exemplu, mama are un travaliu terminal prelungit sau dacă copilul nu respiră imediat după ce se naşte, aceştia pot constitui factori pentru apariţia epilepsiei.
Concluziile studiului sunt că proiectele sanitare îndreptate împotriva bolilor parazitare, privind vaccinarea animalelor împotriva unor anumite boli, şi dezvoltarea de spitale şi maternitați pot contribui substanţial la reducerea numărului de cazuri de epilepsie în lume.