Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Lâna de la caprele din Brazilia, cea mai bună din lume

    Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro.



    Capre Boer.


    Potrivit cercetătorului Lia Souza Coelho, un expert în microscopie electronică, calitatea lânii de capră din Brazilia este superioară celei din regiunile producătoare tradiţionale, cum ar fi China, Nepal, Mongolia, Afganistan, Himalaya şi Iran.

    Motivul este diametrul firului, de doar 8,46 microni în medie, în timp ce în Nepal, care a fost cel mai subţire, acum este de 12 microni.

    În plus, factorul de confort al caşmirului de capră din Brazilia este de 100%, peste rata cea mai bună găsită până în prezent, cuprinsă între 96% şi 98%.

    Aceste calităţi pot face caşmirul brazilian de cinci ori mai scump decât altele, dar cercetătorii speră să dezvolte o ţesătură care amestecă fibra specială cu bumbacul.

    Cea mai bună rasă pentru fibre de caşmir este capra Boer, care poate da de 10 ori mai mult caşmir decât alte rase.

    Rasele de lapte Alpine şi Saanen sunt următoarele cele mai bune. Fiecare animal poate produce câte un kilogram de fibre pe an.

    1 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire.
    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.
    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.