Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
O substanță din ciuperci combate caria dentară
Ciuperca Trichoderma harzianum, un microorganism care nu provoacă boli la om, a fost obiectul unui studiu realizat la Facultatea de Științe Farmaceutice și Facultatea de Stomatologie din Ribeirão Preto, Universitatea din São Paulo, Brazilia.
Efectuate prin cultivarea ciupercii în laborator, cercetările au condus la o substanță care poate distruge placa bacteriană care provoacă carii dentare, una dintre cele mai răspândite boli în lume.
Substantele produse de ciupercă sunt enzime capabile sa dezintegreze placa bacteriană.
Cercetătorii au studiat toate condițiile de laborator necesare pentru ca ciuperca să producă enzimele care distrug exopolizaharidele plăcii bacteriene, folosind un microorganism model, Streptococcus mutans.
Placa bacteriană este o comunitate structurată de celule microbiene atașate ferm de o suprafață biotică sau abiotică și încorporate într-o matrice autoprodusă compusă din substanțe polimerice extracelulare, cum ar fi polizaharide, proteine și lipide, explică autorii studiului.
Caria dentară este un exemplu de boală mediată de placa bacteriană. În special, exopolizaharidele produse de Streptococcus mutans sunt un factor crucial pentru cariogenitatea biofilmelor dentare.
Astfel, degradarea exopolizaharidelor este o strategie cheie pentru demontarea biofilmelor și controlul cariilor dentare.
Un studiu preliminar al grupului a arătat că deșeurile industriale de fructe pot colabora ca stimulatori în producerea de enzime de către ciupercă.
Descoperirea ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor formule de igienă orală care conțin mutanaze însoțite de antimicrobiene care înlătură problema propagării bacteriene.
Într-un alt articol, grupul de cercetare a descoperit că există un mare potențial ca deșeurile industriale de mango să fie o sursă pentru ca ciuperca să producă enzime care degradează placa dentară.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 3,5 miliarde de oameni suferă de boli bucale. În ultimii 30 de ani, potrivit sondajului, s-a înregistrat o creștere de un miliard de cazuri noi.
Cariile sunt liderul în rândul evenimentelor dentare și afectează peste 2,5 miliarde de oameni de pe planetă.