Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Unele substante din plantele medicinale africane ar putea opri dezvoltarea tumorilor

    GH. MĂNOIU | 25 IANUARIE 2023

    Cercetatori de la Johannes Gutenberg University Mainz, Germania, impreuna cu cei de la University of Dschang Camerun, au ajuns la concluzia ca unele substante chimice care se gasesc in plantele medicinale africane ar putea opri raspandirea celulelor canceroase.



    Ciulinul african ar putea avea efecte anticancerigene. Foto: Bernard Dupont/Wikimedia Commons


    Aceste substante active, prezente in unele plante medicinale din Africa ar putea fi capabile sa distruga celulele tumorale ce sunt rezistente la mai mult de un medicament.

    Pot fi astfel, un punct de plecare pentru dezvoltarea de tratamente pentru cancere ce nu raspund la tratamentul conventional chimioterapeutic.

    Rezistenta la medicamente este marea problema in tratamentul cancerelor.

    Problema nu poate fi rezolvata prin cresterea dozei de substanta activa, deoarece ar creste semnificativ efectele adverse.

    Oamenii de stiinta au studiat mai bine de 100 de condimente si plante din Camerun din punctul de vedere al efectul lor citotoxic asupra celulelor canceroase si s-au oprit asupra unora, cum ar fi ciulinul gigant, piperul salbatic, piperul etiopian si o iarba grasa comuna din zona semi-desertica.

    Multe plante contin substante toxice folosite pentru propria protectie impotriva pradatorilor si a bolilor microbiene. Problema este sa fie separate substantele potential curative de cele care sunt doar otravitoare sau periculoase.

    Au fost gasite o serie de benzofenone si alte fitochimicale ce sunt capabile sa scape de mecanismele de rezistenta ale celulelor tumorale si sa ofere astfel oportunitati pentru a continua cercetarile.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de cercetători de la Universitatea Rutgers-New Brunswick din Statele Unite afirmă că spălarea mâinilor cu apă caldă nu ucide mai mulţi germeni decât spălarea cu apă neîncălzită.
    Cercetătorii în biologie moleculară de la Universitatea din Leuven au descoperit o posibilitate de a dezvolta medicamente împotriva demenţei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Southampton şi Cambridge au identificat modul în care legumele cu frunze verzi, pot ajuta la subţierea sângelui, astfel încât acesta să poată scădea formarea cheagurilor şi să reducă riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord.
    Spălările nazale simple cu apă uşor salină pot preveni spitalizarea şi decesele cauzate de COVID-19.
    Un recent studiu realizat la Cancer Research UK dă o imagine cuprinzătoare asupra evenimentelor genetice care cauzează cancer de sân.
    La unele persoane predispuse genetic, maladia Alzheimer ar putea fi declanşată de unele infecţii comune, cum ar fi herpesul.