Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Suplimentele cu ulei de pește pot încetini declinul cognitiv la anumite persoane

    Un studiu realizat de Oregon Health & Science University din Statele Unite, indică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește ar putea încetini rata daunelor neurologice la adulții în vârstă cu risc crescut de boala Alzheimer, în ciuda impactului general limitat.



    Suplimentele cu ulei de pește pot încetini declinul cognitiv la anumite persoane. Foto: Leohoho/Unsplash


    S-a demonstrat că adăugarea uleiului de pește în dieta zilnică aduce beneficii dispoziției, sănătății creierului și reduce riscul de leziuni cerebrale legate de declinul cognitiv.

    Cercetătorii de la Oregon Health & Science University au studiat dacă uleiul de pește ar putea încetini progresia leziunilor cerebrale la adulții în vârstă care prezintă deja leziuni ale substanței albe.

    Echipa a studiat 102 voluntari cu vârsta cuprinsă între 75 și 95 de ani, care au prezentat puține sau deloc semne de afectare cognitivă, dar au avut leziuni precoce ale substanței albe.

    Pe parcursul a trei ani, acizii grași omega-3 au avut un impact minim asupra grupului în ansamblu.

    Cu toate acestea, a fost observată o îmbunătățire semnificativă la persoanele purtătoare de gena APOE4, legată de un risc mai mare de Alzheimer.

    În timp ce ratele generale de creștere a leziunilor de substanță albă au rămas neschimbate, cei predispuși genetic la boala Alzheimer au experimentat reduceri semnificative în degradarea celulelor nervoase, un indicator critic al sănătății creierului.

    Descoperirile sugerează că suplimentele cu ulei de pește ar putea să nu prevină sau să încetinească progresia demenței în general, dar ar putea aduce beneficii persoanelor cu risc genetic.

    13 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat pe femei în vârstă a comparat eficiența diferitelor programe de exerciții în îmbunătățirea și/sau menținerea diverșilor parametri cardiovasculari și funcționali, cum ar fi circumferința taliei, tensiunea arterială și rigiditatea arterială – un factor de risc pentru ateroscleroză.
    Demineralizarea dentară este o problemă importantă de sănătate și principala ei cauză este igiena orală deficitară și acumularea plăcii bacteriene în dentiție. Este un proces progresiv care, dacă nu este tratat, duce la complicații mai grave, cum ar fi infecțiile și pierderea dinților.
    Un nou studiu dezvăluie că, chiar și persoanele foarte sedentare își pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces precoce prin creșterea numărului zilnic de pași.
    Un studiu științific concluzionează că medicamentul antiretroviral lenacapavir de la Gilead Sciences are o eficacitate de 100% în prevenirea infecției cu HIV-1.
    Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că viteza vorbirii poate fi un indicator mai precis al sănătății creierului și al declinului cognitiv timpuriu decât dificultatea de a găsi cuvinte.
    Noi cercetări arată că bacteriile intestinale pot oferi o metodă nouă de diagnosticare a autismului, evitând întârzierile semnificative din procesele de diagnosticare actuale.