Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Suplimentele cu ulei de pește pot încetini declinul cognitiv la anumite persoane
Un studiu realizat de Oregon Health & Science University din Statele Unite, indică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește ar putea încetini rata daunelor neurologice la adulții în vârstă cu risc crescut de boala Alzheimer, în ciuda impactului general limitat.
S-a demonstrat că adăugarea uleiului de pește în dieta zilnică aduce beneficii dispoziției, sănătății creierului și reduce riscul de leziuni cerebrale legate de declinul cognitiv.
Cercetătorii de la Oregon Health & Science University au studiat dacă uleiul de pește ar putea încetini progresia leziunilor cerebrale la adulții în vârstă care prezintă deja leziuni ale substanței albe.
Echipa a studiat 102 voluntari cu vârsta cuprinsă între 75 și 95 de ani, care au prezentat puține sau deloc semne de afectare cognitivă, dar au avut leziuni precoce ale substanței albe.
Pe parcursul a trei ani, acizii grași omega-3 au avut un impact minim asupra grupului în ansamblu.
Cu toate acestea, a fost observată o îmbunătățire semnificativă la persoanele purtătoare de gena APOE4, legată de un risc mai mare de Alzheimer.
În timp ce ratele generale de creștere a leziunilor de substanță albă au rămas neschimbate, cei predispuși genetic la boala Alzheimer au experimentat reduceri semnificative în degradarea celulelor nervoase, un indicator critic al sănătății creierului.
Descoperirile sugerează că suplimentele cu ulei de pește ar putea să nu prevină sau să încetinească progresia demenței în general, dar ar putea aduce beneficii persoanelor cu risc genetic.