Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Suprafeţele metalice pot ucide instantaneu bacteriile

    GH. MĂNOIU | 17 FEBRUARIE 2022

    Inginerii de la Universitatea Purdue, din Statele Unite, au creat o metodă de tratament cu laser care ar putea transforma orice suprafaţă metalică într-un ucigaş rapid de bacterii, doar oferind suprafeţei metalului o textură diferită.



    Cuprul a fost folosit ca material antimicrobian timp de secole. Foto: Alex Plesovskich/Unsplash


    Cercetătorii au demonstrat că această tehnică permite suprafeţei cuprului să ucidă imediat bacterii rezistente, precum MRSA.

    "Cuprul a fost folosit ca material antimicrobian timp de secole. Dar, de obicei, durează ore întregi pentru ca suprafeţele native din cupru să omoare bacteriile", a spus Rahim Rahimi, profesor asistent de inginerie a materialelor la Universitatea Purdue. „Am dezvoltat o tehnică de texturizare cu laser care îmbunătăţeşte eficient proprietăţile de ucidere a bacteriilor de pe suprafaţa cuprului.”

    Tehnica nu este încă adaptată pentru a ucide viruşi, cum este cel responsabil pentru pandemia COVID-19, care sunt mult mai mici decât bacteriile.

    Echipa a început testarea acestei tehnologii pe suprafeţele altor metale şi polimeri, care sunt utilizate pentru a reduce riscurile de dezvoltare bacteriană şi formarea de biofilm pe dispozitive precum implanturi ortopedice sau plasturi purtabile pentru răni cronice.

    Dotarea implanturilor cu o suprafaţă antimicrobiană ar împiedica răspândirea infecţiei şi a rezistenţei la antibiotice, deoarece nu va mai fi nevoie de antibiotice pentru a ucide bacteriile de pe suprafaţa unui implant.

    Tehnica s-ar putea aplica şi pentru aliajele metalice despre care se ştie că au proprietăţi antimicrobiene.

    Metalele, cum ar fi cuprul, au în mod normal o suprafaţă netedă, ceea ce îngreunează distrugerea bacteriilor prin contact.

    Tehnica dezvoltată de echipa lui Rahimi foloseşte un laser pentru a crea modele la nano-scală pe suprafaţa metalului. Tiparele produc o textură accidentată care măreşte suprafaţa, dând mai multe oportunităţi bacteriilor să lovească suprafaţa şi să se rupă.

    Cercetătorii au folosit în trecut diferite acoperiri cu nanomateriale pentru a îmbunătăţi proprietăţile antimicrobiene ale suprafeţelor metalice, dar aceste acoperiri sunt predispuse la scurgeri şi pot fi toxice pentru mediu.

    „Am creat un proces robust care generează modele la dimensiuni de nano-scală direct pe suprafaţa vizată, fără a modifica cea mai mare parte a materialului de cupru”, a spus Rahimi, al cărui laborator dezvoltă materiale inovatoare şi dispozitive biomedicale pentru a face faţă provocărilor în domeniul asistenţei medicale.

    Texturizarea cu laser are un efect dublu: tehnica nu numai că îmbunătăţește contactul direct, dar face şi o suprafaţă mai hidrofilă. Pentru implanturile ortopedice, o astfel de suprafaţă permite celulelor osoase să se ataşeze mai puternic, îmbunătăţind integrarea implantului cu osul.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă, din 39 de națiuni, atrag atenţia asupra efectelor nocive asupra sănătăţii ale radiaţiilor telefoanelor mobile care dau cancer, modificări genetice şi de reproducere, precum şi probleme de învăţare şi deficite de memorie.
    Ritmurile undelor cerebrale dintre doi oameni care participă la o conversaţie încep să se sincronizeze, conform unui nou studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă această sincronizare poate fi un factor cheie în înţelegerea limbajului şi a comunicării interpersonale.
    Patru din cinci pacienţi cu cancer de sânge, care mai aveau două până la cinci luni de trăit, au răspuns pozitiv şi mai mult de jumătate au rămas fără simptome, după tratamentul cu celule modificate.
    Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă.
    Un tratament pentru alergia la arahide, constând din administrarea orală a unui probiotic împreună cu o proteină din arahide, zilnic, timp de 18 luni, la copii, a fost testat cu succes în Australia.
    Consumul regulat a mai mult de 2,84 litri de băuturi alcoolice pe săptămână ar putea scurta viaţa cu ani de zile, potrivit unor cercetări efectuate la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.