Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Survol istoric al planetei Pluto

    Sonda spaţială New Horizons lansată de NASA în 2006, a ajuns marţi, 14 iulie 2015, la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto.



    Munţi pe Pluto.


    Lansată cu peste 49300 kilometri pe oră, după o călătorie de cinci miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12430 km de Pluto.

    În timpul unei ferestre de câteva ore, ea a trebuit să ia un maxim de imagini şi informaţii de pe planeta puţin cunoscută. Sonda îşi va continua apoi drumul spre Centura Kuiper, o grămadă mare de resturi aflată dincolo de orbita lui Neptun.

    Noi imagini prim-plan ale unei regiuni aproape de ecuatorul lui Pluto au dezvăluit o surpriză gigant: o serie de munţi tineri, în creştere, înalţi de 3500 metri deasupra suprafeţei corpului de gheaţă al planetei. Munţi probabil formaţi în urmă cu 100 milioane ani, una dintre cele mai tinere suprafeţe văzute vreodată în sistemul solar.

    Sonda are şapte instrumente de măsură de înaltă performanţă, menite să scaneze suprafaţa lui Pluto, să analizeze compoziţia atmosferei sale, geologia sa şi să facă fotografii.

    16 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.
    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare din centrul spaţial Plesetsk. Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională.
    Japonia a lansat un nou satelit care va fi folosit pentru a supraveghea daunele provocate de dezastrele naturale şi schimbările ce afectează pădurile tropicale.
    Telescopul spaţial Kepler a identificat 4302 potenţiale planete. Pentru 1284 dintre ele, probabilitatea de a fi o planetă este mai mare de 99 la sută.
    Când stelele masive explodează ca supernove, ele nu se estompează în noapte, ci strălucesc orbitor cu raze gamma de înaltă energie. Ce dă putere acestor resturi stelare energetice?
    Un obiect spaţial neidentificat se va prăbuşi pe Pământ sau se va dezintegra în atmosferă vineri 13 noiembrie 2015, în Oceanul Indian, la aproximativ 65 km de coasta de sud din Sri Lanka.