Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Tămâia distruge celulele canceroase din cancerul ovarian

    GH. MANOIU | 22 AUGUST 2022

    Cercetătorii de la University of Leicester au descoperit că tămâia are proprietatea de a distruge celulele canceroase în cancerul ovarian.



    Bulgări de tămâie. Foto: Snotch/Wikimedia Commons.


    Tămâia este o răşina extrasă din planta Boswellia sacra, un arbore ce creşte in Africa şi Arabia.

    Folosind un compus derivat din această răşină, acid acetil-11-keto-beta–boswellic, cunoscut sub numele de AKBA, oamenii de ştiinţă au demonstrat eficienţa sa in tratarea cancerului ovarian.

    In cursul cercetărilor, acest compus s-a dovedit mai eficient in distrugerea celulelor canceroase decât chimioterapia, celulele rezistente la un tratament clasic, care se găsesc în cancerul ovarian stadiu avansat, cedând in faţa unei anumite concentraţii din acest compus.

    Acest fapt arată că el poate ajuta la depăşirea rezistenţei la medicamente şi poate duce la o rată de supravieţuire mai mare pentru pacienţii cu stadii târzii ale cancerului.

    Tămâia a fost folosită de mult timp ca un medicament popular, datorită proprietăţilor antiinflamatorii, pentru astm, boli de piele, gastroenterită.

    Studii anterioare au legat compusul izolat din tămâie de un potenţial tratament pentru cancerul de colon, de sân sau prostată, iar actualele rezultate constituie primul studiu care demonstrează potenţialul său in combaterea cancerului ovarian.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat un test simplu de urină care citeste semnalele de la o tumoare care creşte, pentru a detecta boala canceroasă. Această metodă a fost folosită pentru detectarea bolilor infecţioase, iar acum, noua tehnologie permite detectarea bolilor netransmisibile în acelaşi mod.
    Stimulatoarele cardiace, pompele de insulină şi alte dispozitive folosite în spitale au probleme de securitate care le fac vulnerabile la atacuri, conform cu două studii separate.
    Acizii grasi omega-3 ar putea preveni schizofrenia la oamenii care prezintă un risc crescut de a dezvolta această maladie.
    Cercetatori de la Johannes Gutenberg University Mainz, Germania, impreuna cu cei de la University of Dschang Camerun, au ajuns la concluzia ca unele substante chimice care se gasesc in plantele medicinale africane ar putea opri raspandirea celulelor canceroase.
    Un grup de cercetători de la Universitatea Rutgers-New Brunswick din Statele Unite afirmă că spălarea mâinilor cu apă caldă nu ucide mai mulţi germeni decât spălarea cu apă neîncălzită.
    Cercetătorii în biologie moleculară de la Universitatea din Leuven au descoperit o posibilitate de a dezvolta medicamente împotriva demenţei.