Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Ţânţari modificaţi genetic care nu transmit malarie
Cercetători de la University of California Irvine şi University of California San Diego au dezvoltat o tehnică de editare genetică pentru a crea o nouă tulpină de ţânţari care pot răspândi gene care să blocheze malaria într-o populaţie mai mare prin procreare şi astfel să elimine boala.
Oamenii de ştiinţă au introdus un element de ADN în linia genetică a ţânţarului Anopheles stephensi, element care trece pe gene de la o generaţie la alta şi blochează malaria.
Studiul a arătat că ADN-ul manipulat a fost moştenit de 99,5 la sută dintre descendenţi pentru mai multe generaţii.
Cercetătorii de la universităţile menţionate intenţionează să lanseze insecte modificate genetic în natură, care să se împerecheze cu ţânţari sălbatici, în ciuda avertismentelor că modificarea speciei întregi poate duce la consecinţe ecologice imprevizibile.
Malaria este una dintre cele mai importante probleme de sănătate din lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, susţinând că 97 de ţări s-au confruntat cu malarie până acum.
Până la 500 de milioane de cazuri de malarie au loc în fiecare an şi aproape un milion de oameni mor anual din cauza bolii.