Tehnologie
Cubesat-ul LignoSat, creat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto în colaborare cu Sumitomo Forestry, a fost trimis pe orbită de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. »
Cercetătorii din Australia au descoperit că adăugarea zațului de cafea carbonizat în beton poate face betonul cu 30% mai tare, oferind o soluție potențială atât la provocările din construcții, cât și la gestionarea deșeurilor. »
Un compozit inovator format dintr-un polimer anorganic și un semiconductor a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia şi Universitatea Jaume I, din Castellón, Spania. »
Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un tip de bioplastic care se degradează rapid atât în procesele de compostare, cât și atunci când este aruncat în mediu. »
Un grup de lucru universitar din Marea Britanie a dezvoltat o baterie alimentată cu bacterii care recoltează energie din microorganismele din sol pentru a se reîncărca. Un prototip a fost deja lansat în Brazilia. »
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă de a produce beton cu emisii foarte scăzute de carbon. »
Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au produs primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune. »
Cercetătorii de la Institutul pentru Energie și Cercetări Nucleare (Ipen) și de la programul postuniversitar de Tehnologie Nucleară de la USP, Brazilia, au creat o nouă tehnologie pentru baterii, care face posibilă stocarea energiei într-un dispozitiv mai ușor, fără risc de explozie sau îngheț. »
Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului. »
Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric. »
Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un nou cip care folosește undele luminoase în locul energiei electrice, pentru a efectua calculele complexe esențiale în inteligența artificială. »
Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a încapsula materiale pe bază de hidrat de sare în fibrele polimerice, printr-un proces de tragere coaxială. »
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Zurich, Elveţia, au declarat că un sistem de re-alimentare în zbor a avioanelor de pasageri ar putea reduce cantitatea de kerosen necesară pentru un zbor de cursă lungă cu aproape un sfert. »
Microsoft a anunțat existența unei vulnerabilități, numită CVE-2023-36884, în mai multe versiuni de Windows și Office. »
Compania Alef Aeronautics, din Statele Unite, a obținut autorizațiile necesare pentru a efectua teste rutiere și aeriene cu mașina sa electrică zburătoare, Model A »
Hitachi a lansat un sistem capabil de a prezice infracţiunile înainte ca acestea să întâmple efectiv. »
Oamenii de știință au descoperit că o mică modificare a tehnologiei de fabricație a crescut performanța într-un tip de baterie cu electrolit solid pentru vehicule electrice. »
Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în tehnologia bateriilor, găsind o modalitate de a crea o baterie eficientă folosind zinc, un metal ușor disponibil și ieftin, în locul metalelor rare utilizate în mod obișnuit în bateriile cu litiu. »
Un nou polimer capabil să susţină de 1000 de ori masa proprie, care poate fi întins şi îşi pastrează forma până la o încălzire puţin peste temperatura camerei, ar putea schimba pentru totdeauna lumea medicinei şi a modei. »
Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare. »
O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori. »
Sistemul detectează mişcările printr-un senzor radar, care scanează drumul din faţă, şi printr-o cameră de înaltă rezoluţie aflată pe parbriz.
Frânele maşinii se activează automat dacă soft-ul determină că o coliziune este iminentă. »
Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale. »
In timp ce prin fum se poate vedea in anumite conditii cu un detector in infrarosu, prin foc nu. Pornind de la aceasta constatare un grup de oameni de stiinta de la Istituto Nazionale di Ottica, Italia, au folosit holografia digitala, utilizand un laser si un senzor de infrarosu pentru a obtine holograma unor persoane aflate in spatele unor flacari. »
Oamenii de ştiinţă de la Nanyang Technology University din Singapore au dezvoltat baterii cu încărcare ultra-rapidă, care pot fi reîncărcate cu până la 70 la sută în doar două minute. »
Software-ul de recunoaştere vocală instalat pe produsele tip "smart TV", permite ascultarea a ceea ce se vorbeşte în camerele unde sunt instalate. Smart TV poate trage cu urechea la conversaţiile private şi poate transmite tot ce aude. »
Grenadele fumigene încă mai folosesc tehnologia din Al Doilea Război Mondial, încorporând o substanţă chimică numită hexacloretan, ce creează un fum iritant care conţine clorură de zinc. Noile tehnologii militare avute în vedere pentru grenadele fumigene se doresc a fi mai ecologice. »
Smartphone-urile, camerele video şi ochelarii de vedere ar putea fi în curând transformate radical datorită unei lentile super-subţiri dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite. »
Maşinile consumă cu aproximativ 45% mai mult combustibil decât declară constructorii, iar decalajul dintre consumul de pe hârtie şi cel real continuă să se extindă. »
Agenţia americană de cercetare militară lucrează la un nou sistem, bazat pe un senzor video portabil multi-bandă, amplasat pe cască, care va permite soldaţilor să vadă in conditii optime indiferent de condiţiile de vizibilitate de pe teren. »
Grafenul a fost privit de la început ca un material miraculos care ar putea revoluţiona multe industrii. Dar ar putea fi mai periculos decât era de aşteptat, deoarece se răspândeşte cu uşurinţă în mediu. »
O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să producă energie electrică din hidrogenul sulfurat aflat în Marea Neagră. »
Cercetatori de la Universitatea Delaware, din Statele Unite, au realizat si testat in Elvetia, un reactor solar, proiectat sa produca hidrogen din lumina solara. Este un ciclu curat, ce nu produce emisii – produce doar hidrogen din lumina solara si apa. »
Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor. »
Forma dominantă de viaţă în Univers nu ar constitui-o creaturile biologice, ci roboţii superinteligenţi, au declarat un grup de viitorologi din SUA. »