Tehnologie
Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor. »
Forma dominantă de viaţă în Univers nu ar constitui-o creaturile biologice, ci roboţii superinteligenţi, au declarat un grup de viitorologi din SUA. »
Cercetătorii de la Amur Scientific Centre din Blagoveschensk au creat un dispozitiv care ar putea extrage până la un gram de aur din fiecare tonă de cărbune ars. »
Producătorul auto german Audi introduce o tehnologie care permite maşinilor să comunice cu semafoarele, pentru a face conducerea autoturismelor mai puţin stresantă. »
Inginerii de la Universitatea California, Berkeley, au construit primul senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf, care poate fi implantat în organism, pentru a monitoriza în timp real nervii interni, muşchii sau diverse organe, pentru a stimula sistemul imunitar sau pentru a combate inflamaţiile. »
Avionul Solar Impulse 2, care foloseşte numai energie solară, a aterizat cu succes în Abu Dhabi pe 26 iulie 2016, încheindu-şi astfel zborul istoric în jurul lumii. »
Autoritatea de Administrare Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a cerut companiei Boeing să facă o modificare urgentă pe motoarele General Electric, montate pe aeronavele Boeing 787, care sunt susceptibile a se opri în timpul zborului. »
Harmony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume, a efectuat prima sa călătorie pe mare. »
În inima Saharei a fost inaugurată una dintre cele mai mari centrale solare din lume, prima etapă a unui proiect conceput pentru a stimula producţia de energie regenerabilă în Africa. »
Boeing a lansat microlattice, o structură realizată din tuburi mici, metalice, goale, despre care cercetătorii spun că este de 100 de ori mai uşoară decât polistirenul. »
Cercetătorii de la Information Technology University din Lahore, Pakistan, în colaborare cu o echipă de la University of California, au dezvoltat o reţea portabilă pentru telefoane mobile, alimentată cu energie solară, care poate fi utilizată în caz de catastrofe, cum ar fi inundaţii şi cutremure, când comunicaţiile regulate sunt perturbate. »
Compania americană Hyperloop Transport Technologies a anunţat că intenţionează să construiască o linie de Hyperloop între Madrid şi Barcelona. »
După aproape 120 de ore de zbor peste Oceanul Pacific, doar cu energia solară, aeronava Solar Impulse 2 a aterizat în Hawaii, după o călătorie de aproape 7200 km, un nou record mondial de zbor solitar. »
Condiţiile meteorologice nefavorabile au obligat avionul Solar Impulse să se întoarcă în Japonia pentru a ateriza, abandonând încercarea record de a traversa Oceanul Pacific folosind doar energia solară. »
Norvegia va elimina radioul FM și va deveni primul stat din lume care face trecerea la transmisii excusiv digitale. »
Trenul japonez cu sustentaţie magnetică Maglev a stabilit un nou record de viteză, de 590 kilometri pe oră. Săptămâna viitoare, se va face o nouă încercare pentru a aduce acest record la 600 kilometri pe oră, a declarat compania feroviară Central Japan Railway Company. »
Un bec realizat cu grafen, primul produs comercial care foloseşte această formă de carbon super-puternic, va fi pus în vânzare în cursul acestui an. »
În curând, pe străzile din China ar putea să apară tramvaie alimentate cu hidrogen. Primul astfel de mijloc de transport a fost construit în Qingdao, un oraş la 650 km sud-est de capitala Beijing, de către Sifang Company, filială a China South Rail Corporation. »
Solar Impulse 2 a aterizat luni în Oman, după o zi de zbor în care a parcurs 400 kilometri, în încercarea de a deveni primul avion alimentat cu energie solară care face înconjurul lumii. Marţi, avionul a decolat către Ahmedabad, India. »
Agenţia spaţială americană a făcut echipă cu Microsoft pentru a dezvolta un software nou care va permite oamenilor de ştiinţă să lucreze pe Marte folosind o tehnologie numit Microsoft HoloLens. »
Prima din cele cinci nave de containere de mare capacitate, comandate de China Shipping Container Lines cu sediul în Hong Kong, a fost livrată de constructorul Hyundai Heavy Industries. »
Microsoft ar putea să lanseze în 30 septembrie 2014 o nouă versiune a sistemului de operare Windows. Produsul, cu numele de cod "Threshold", ar fi viitorul Windows 9 fiind destinat ecranelor tactile ale tabletelor şi smartphone-urilor. »
Google intenţionează să-şi consolideze prin cămăşi de protecţie făcute dintr-un material asemănător cu Kevlarul, cablurile sale submarine de fibră optică, deoarece rechinii muşcă din ele. Compania Google deţine o reţea de peste 160000 km de cablu din fibră optică, întinsă pe tot globul. »
Comisia Europeană a semnat luni un acord cu Coreea de Sud pentru dezvoltarea de tehnologii mobile de a cincea generaţie (5G). »
Dispozitivele portabile prezentate de companii la Mobile World Congress 2014 din Barcelona, care vor fi lansate în cursul anului 2014, se axează pe facilitarea unui stil de viaţă sănătos utilizatorilor. »
Cărbunele din oase arse a fost folosit cu mii de ani în urmă pentru realizarea picturilor rupestre, iar acum va fi utilizat pentru a proteja sonda ESA-NASA Solar Orbiter de strălucirea Soarelui. »
China a testat o rachetă hipersonică, capabilă să se deplaseze cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului şi care poate penetra actualele sisteme de apărare antirachetă. De la Beijing, Ministerul chinez al apărării nu a comentat rezultatele testului, pe care l-a numit ştiinţific şi despre care a precizat că nu este îndreptat împotriva nici unei ţări. »
Cercetatorii de la California NanoSystems Institute - UCLA si Kaner's Laboratory, au dezvoltat o noua tehnica capabila sa intensifice productia de micro-supercapacitati din grafen. »
Un robot militar care imită un catâr de povară poate transporta 180 kg de echipament urmărind comandantul pe teren accidentat. „Catârul electronic” se ridică singur când cade şi execută comenzile vocale primite de la un om. Robotul merge cu până la 4,8 km/h pe teren stâncos şi poate alerga cu 11 km/h pe teren drept. »
O echipa elvetiana a anuntat ca primul zbor international al unui avion alimentat cu baterii solare va avea loc dupa 2 mai, anul acesta. Avionul se numeste 'Solar Impulse' si urmeaza sa zboare din Elvetia in Belgia, urmand a ateriza pe aeroportul din Bruxelles. »