Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Tehnologie pentru evitarea accidentării cangurilor

    Gigantul auto suedez Volvo Cars a anuntat că a dezvoltat o tehnologie pentru a opri accidentarea cangurilor de către maşinile din trafic.



    Cangur traversând o autostradă.


    Compania vrea să producă în Australia maşini care pot detecta cangurii, evitând astfel mii de coliziuni pe an şi costurile majore de asigurare.

    Cangurul este cel mai mare marsupial din Australia şi este implicat în cele mai multe coliziuni animal-maşină de pe continent.
     
    În Suedia s-au făcut cercetări care implică animale mai lente în mişcare şi mai mari, cum ar fi elanii, renii şi vacile, care sunt o ameninţare serioasă pe drumurile suedeze.

    Cangurii sunt mai mici decât aceste animale, dar comportamentul lor este mai haotic.
     
    Volvo Cars a trimis o echipă de ingineri de securitate din Suedia în Australia, la Canberra, pentru a filma comportamentul rutier al cangurilor şi pentru a colecta date pentru soft-ul de detectare a coliziunilor şi de evitare a acestora.
     
    Sistemul detectează mişcările printr-un senzor radar, care scanează drumul din faţă, şi printr-o cameră de înaltă rezoluţie aflată pe parbriz.

    Frânele maşinii se activează automat dacă soft-ul determină că o coliziune este iminentă.
     
    Se estimează că în Australia sunt peste 20000 de coliziuni cangur-vehicul în fiecare an.

    14 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Norvegia va elimina radioul FM și va deveni primul stat din lume care face trecerea la transmisii excusiv digitale.
    Cercetatori de la Universitatea Delaware, din Statele Unite, au realizat si testat in Elvetia, un reactor solar, proiectat sa produca hidrogen din lumina solara. Este un ciclu curat, ce nu produce emisii – produce doar hidrogen din lumina solara si apa.
    Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale.
    Forma dominantă de viaţă în Univers nu ar constitui-o creaturile biologice, ci roboţii superinteligenţi, au declarat un grup de viitorologi din SUA.
    Grenadele fumigene încă mai folosesc tehnologia din Al Doilea Război Mondial, încorporând o substanţă chimică numită hexacloretan, ce creează un fum iritant care conţine clorură de zinc. Noile tehnologii militare avute în vedere pentru grenadele fumigene se doresc a fi mai ecologice.
    Cercetatorii de la California NanoSystems Institute - UCLA si Kaner's Laboratory, au dezvoltat o noua tehnica capabila sa intensifice productia de micro-supercapacitati din grafen.