Ştiri / Spaţiu |
Un nou telescop de urmărire a asteroizilor periculoşi a început să funcţioneze
Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre.
Telescopul, numit AZT-33VM, este proiectat să execute o verificare rapidă a cerului şi o monitorizare a obiectelor spaţiale potenţial periculoase.
Este nevoie de doar 30 secunde pentru ca telescopul să obţină date despre orice obiect extraterestru cu dimensiunea de 50 metri, care călătoreşte prin spaţiu, la distanţa de 150 milioane kilometri (o unitate astronomică) de Pământ.
Cel mai scurt timp posibil în care o astfel de stâncă din spaţiu ar putea ajunge pe Pământ este de o lună. De obicei, este nevoie de ani, deci există şansa ca telescopul se descopere corpuri potenţial periculoase cu mult timp înainte ca acestea să se apropie de Pământ.
Programul intenţionează crearea în 2016-2025 a unui sistem de avertizare complet automatizat pentru detectarea obiectelor periculoase din apropierea Pământului şi dezvoltarea unor sisteme de observare şi de prelucrare a datelor, împreună cu mijloacele de influenţare a traiectoriei obiectelor spaţiale.
Cel mai mare proiect de acest fel este însă dezvoltat în SUA. Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System), format din patru telescoape pe suprafeţe mari este deja parţial funcţional.
Primul său telescop PS1 este operabil, iar al doilea va deveni activ în această toamnă. Matricea telescopului Pan-STARRS are o rezoluţie record, de 1,4 miliarde de pixeli.