Ştiri / Spaţiu |
Telescopul Hubble a gasit o planeta de culoare albastru-cobalt
GH. MĂNOIU | 28 OCTOMBRIE 2022
Astronomii care lucreaza cu Telescopul Spatial Hubble de la NASA au dedus culoarea unei planete care orbiteaza o stea aflata la 63 ani-lumina.
Planeta se numeste HD 189733b si este una dintre cele mai apropiate exoplanete care poate fi vazuta trecand prin fata stelei sale; culoarea sa este albastru-cobalt.
Privita direct, planeta ar arata ca un punct albastru, amintind de culoarea Pamantului vazut din spatiu.
Spectrograful telescopului spatial Hubble masoara modificarile de culoare ale luminii dinspre planeta inainte, in timpul si dupa o trecere prin spatele stelei sale.
In momentul cand planeta a trecut in spatele stelei, a fost o scadere a componentei albastre a luminii primite de spectrograf. Aceasta inseamna ca obiectul ce a disparut din imagine, planeta, era de culoare albastra.
Desi planeta seamana cu Pamantul la culoare, asemanarile se opresc aici. Pe aceasta planeta, temperatura in timpul zilei este de aproape 1100 grade Celsius, probabil ploua cu sticla, iar vantul bate cu 4,5 km/ora.
Culoarea de albastru-cobalt nu vine de la reflectarea luminii de suprafata oceanelor, ca in cazul Pamantului, ci mai degraba de la o atmosfera tulbure, incendiata, continand nori de silicati.
Acestia, condensand la caldura, pot forma picaturi mici de sticla, care imprastie lumina albastra mai mult decat pe cea rosie.
HD 189733b face parte dintr-o clasa de planete numite "Jupiter cald" care orbiteaza aproape de steaua lor mama. Este la 2,9 milioane de kilometri de stea, foarte aproape, astfel incat este blocata gravitational.
O parte a planetei este permanent luminata de stea, cealalta este permanent in intuneric, astfel ca temperatura dintre cele doua fete difera cu aproximativ 260 grade.
Aceasta genereaza probabil vanturi puternice care bat dinspre partea luminata de stea catre partea unde este permanent noapte.