Ştiri / Spaţiu |
Telescopul Hubble a observat vapori de apă pe un satelit al lui Jupiter
Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, încă din decembrie 2012, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă, dar cercetătorii au trebuit să elimine alte ipoteze, cum este cea a impactului cu un meteorit.
Cercetările anterioare evidenţiaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă vaporii de apă sunt generaţi din acest ocean, dar aceasta ar fi cea mai probabilă explicaţie.
Dacă aceste coloane imense de vapori de apă provin din oceanul planetar, ar fi o dovadă că acesta există şi că poate fi accesat. Iar dacă poate fi accesat, se poate căuta viaţă acolo, fără un foraj prin straturile de gheaţă.
Europa este unul dintre corpurile planetare cu o mare probabilitate de a adăposti viaţă. Aceasta ar putea exista în ocean, iar vaporii de apă aruncaţi departe de suprafaţă ar putea transporta materie organică la o altitudine suficientă pentru a putea fi captată de o sondă.
În 2005, sonda Cassini a detectat jeturi de vapori de apă şi praf ţâşnind de pe suprafaţa lui Enceladus, o lună a lui Saturn.
Oamenii de ştiinţă au sugerat că crapăturile lungi de pe suprafaţa Europei ar putea fi un sistem de ventilare a vaporilor de apă în spaţiu. Dar acest sistem funcţionează atunci când Europa este mai îndepărtată de Jupiter. Când este aproape, nu s-a putut detecta nici un jet activ. O explicaţie ar fi în forţele mareice gravitaţionale care deschid sau închid gurile de aerisire.
Europa si Enceladus au erupţii cu vapori, similare. Deoarece Europa are o atracţie gravitaţională de 12 ori mai mare, vaporii nu scapă în spaţiu ci cad înapoi pe suprafaţă după ce ajung la o altitudine de 201 km.
GH. MANOIU | 17 DECEMBRIE 2013