Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Telescopul spatial Kepler a descoperit doua noi sisteme planetare

    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida.


    Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69. Sistemul Kepler-62 are cinci planete, 62b, 62c, 62d, 62E si 62F. Sistemul Kepler-69 are doua planete, 69b si 69c. Kepler-62E, 62F si 69c sunt locuibile.



    Foto: NASA


    Planetele sistemului Kepler-62 orbiteaza o stea clasificata ca pitica K2, masurand doar doua treimi din dimensiunea Soarelui si care are o luminozitate de cinci ori mai mica. Cu o varsta de sapte miliarde de ani, steaua este mai batrana ca Soarele. Ea se afla la 1200 ani-lumina de Pamant, in constelatia Lyra.

    Kepler-62F este cu 40 la suta mai mare ca Pamantul, fiind exoplaneta cea mai apropiata de dimensiunile planetei noastre ce se afla intr-o zona locuibila a unei alte stele. Are o compozitie stancoasa. Kepler-62E, orbiteaza pe marginea interioara a zonei de locuit si este cu aproximativ 60 la suta mai mare decat Pamantul.



    Foto: NASA


    Planetele sistemului Kepler-69 orbiteaza o stea in aceeasi clasa cu Soarele nostru, numita tipul G. Aceasta stea are aproape 93 la suta din dimensiunea Soarelui si 80 la suta din luminozitatea sa. Se afla la aproximativ 2700 ani-lumina de Pamant, in constelatia Cygnus.

    Kepler-69c este cu 70 la suta mai mare ca Pamantul. Compozitia sa nu este clar cunoscuta, dar orbita sa de 242 zile in jurul unei stele asemanatoare cu Soarele o face asemanatoare cu vecina noastra, planeta Venus.

    Telescopul spatial Kepler, care masoara simultan si continuu luminozitatea a mai mult de 150000 stele, este prima misiune NASA capabila sa detecteze planete asemanatoare cu Pamantul in jurul unor stele ca Soarele.

    In momentul cand o planeta trece prin fata stelei in jurul careia graviteaza, un procent din lumina stelei este blocat. De aici rezulta dimensiunile planetei. Utilizand aceasta metoda de tranzit, Kepler a detectat 2740 planete -candidat, dintre care prin analize suplimentare au fost confirmate 122 planete.

    21 APRILIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi.
    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă. Cercetările anterioare arătaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă.
    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte.
    Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă.
    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.
    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi se va apropia extrem de mult de Soare. Această apropiere o va face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.