Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Terapia pe bază de lumină reduce rezistența bacteriilor la antibiotice

    Deoarece este din ce în ce mai dificil să se dezvolte antibiotice capabile să învingă bacteriile rezistente, în special pe cele care afectează sistemul respirator, un grup de oameni de știință au încercat să slăbească bacteriile astfel încât medicamentele disponibile pentru tratament să fie mai eficiente.



    Cercetătorii au lucrat cu Staphylococcus aureus, bacterii care pot provoca orice, de la infecții ale pielii până la pneumonie. Imagine: www.scientificanimations.com/Wikimedia


    Cercetările au arătat că inactivarea fotodinamică a prezentat o caracteristică inovatoare prin modificarea gradului de sensibilitate bacteriană la antibiotice în funcție de dozare, reducând rezistența și persistența microorganismelor.

    Cercetătorii au lucrat cu Staphylococcus aureus – bacterii care pot provoca orice, de la infecții ale pielii până la pneumonie – găsite în materialul colectat de la pacienți.

    S-a demonstrat că efectul acțiunii fotodinamice a „rupt” rezistența acestor bacterii după aplicarea a cinci cicluri de inactivare fotodinamică.

    Fotodinamica folosește lumina și un fotosensibilizant care, în contact cu lumina, câștigă energie și inițiază o serie de reacții cu oxigenul, provocând oxidarea și distrugând microorganismul sau reducându-i rezistența la antibiotice.

    Cercetătorii au folosit curcumina (o doză de 10 micrograme/ml) ca fotosensibilizant și au lucrat cu amoxicilină, eritromicină și gentamicină ca antibiotice.

    După cinci cicluri de inactivare fotodinamică, ei au detectat că Staphylococcus aureus a devenit mai sensibil la efectele gentamicinei, deși și celelalte două antibiotice s-au dovedit eficiente în „atacarea” microorganismului după inactivarea fotodinamică.

    29 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Granada au identificat într-un studiu preclinic efectele de durată ale consumului excesiv de alcool în timpul adolescenței asupra funcțiilor creierului.
    Conform unui studiu, persoanele care suferă de tulburare de stres post-traumatic strâng sau scrâșnesc dinții în mod constant în timpul zilei – un obicei cunoscut sub numele de bruxism de veghe.
    Apneea în somn și nivelul scăzut de oxigen în timpul somnului sunt asociate cu epilepsia care apare pentru prima dată după vârsta de 60 de ani, potrivit unui studiu finanțat de National Institutes of Health din Statele Unite..
    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii.
    Cercetătorii au descoperit că celulele musculare netede care căptușesc arterele persoanelor cu ateroscleroză se pot transforma în noi tipuri de celule și pot dezvolta trăsături similare cancerului, care agravează boala.
    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană.