Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Terapia pe bază de lumină reduce rezistența bacteriilor la antibiotice
Deoarece este din ce în ce mai dificil să se dezvolte antibiotice capabile să învingă bacteriile rezistente, în special pe cele care afectează sistemul respirator, un grup de oameni de știință au încercat să slăbească bacteriile astfel încât medicamentele disponibile pentru tratament să fie mai eficiente.
Cercetările au arătat că inactivarea fotodinamică a prezentat o caracteristică inovatoare prin modificarea gradului de sensibilitate bacteriană la antibiotice în funcție de dozare, reducând rezistența și persistența microorganismelor.
Cercetătorii au lucrat cu Staphylococcus aureus – bacterii care pot provoca orice, de la infecții ale pielii până la pneumonie – găsite în materialul colectat de la pacienți.
S-a demonstrat că efectul acțiunii fotodinamice a „rupt” rezistența acestor bacterii după aplicarea a cinci cicluri de inactivare fotodinamică.
Fotodinamica folosește lumina și un fotosensibilizant care, în contact cu lumina, câștigă energie și inițiază o serie de reacții cu oxigenul, provocând oxidarea și distrugând microorganismul sau reducându-i rezistența la antibiotice.
Cercetătorii au folosit curcumina (o doză de 10 micrograme/ml) ca fotosensibilizant și au lucrat cu amoxicilină, eritromicină și gentamicină ca antibiotice.
După cinci cicluri de inactivare fotodinamică, ei au detectat că Staphylococcus aureus a devenit mai sensibil la efectele gentamicinei, deși și celelalte două antibiotice s-au dovedit eficiente în „atacarea” microorganismului după inactivarea fotodinamică.