Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Terapia fotodinamică eficientă împotriva respirației urât mirositoare

    Un studiu efectuat de cercetători din Brazilia şi Uruguay a demonstrat că terapia fotodinamică antimicrobiană este o opțiune eficientă pentru tratarea respirației urât mirositoare la copiii care respiră pe gură.



    Terapia fotodinamică eficientă împotriva respirației urât mirositoare. Foto: Sandra K. Bussadori și colab./PLOS ONE


    Atunci când un individ respiră pe gură, explică autorii, saliva se poate evapora mai ușor, reducându-și efectul antibacterian și proprietățile de curățare, ceea ce poate duce la o creștere semnificativă a halitozei.

    Halitoza este termenul care defineşte orice miros provenit din cavitatea bucală, de origine locală sau sistemică.

    Grupul de cercetare a selectat 52 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, cu un diagnostic de halitoză confirmat cu un contor portabil găsit în magazinele online (ce permite ca protocolul de diagnostic să fie efectuat cu ușurință de către chirurgii stomatologi în cabinetele lor).

    Terapia fotodinamică antimicrobiană (aPDT) este un tratament în care se utilizează un agent fotosensibilizant care, în prezența luminii, produce radicali liberi de oxigen, provocând moartea bacteriilor.

    Deși studiul a fost realizat doar pe copii, metoda poate fi aplicată pentru tratarea halitozei la indivizi de toate vârstele.

    În cercetare, fotosensibilizatorul folosit a fost annatto, care este roșu, combinat cu LED-ul albastru de la aparatul de fotopolimerizare pe care stomatologii îl au în cabinetele lor.

    După mai multe formulări, in vitro și cercetări clinice, cercetătorii au reușit să dezvolte Annatto Spray, al cărui brevet a fost acordat în 2020.

    Anatto (sau annatto) este fructul arborelui de annatto, care devine roșu când este copt.

    Cei 52 de copii care au fost incluşi în cercetare au fost instruiți cum să se perieze cu pastă de dinți fluorurată și cum să folosească ața dentară de trei ori pe zi după mese, timp de 30 de zile.

    Acești copii au fost împărțiți în două grupe.

    În primul grup s-a aplicat terapia fotodinamică antimicrobiană pe treimea mijlocie a dorsului limbii, iar în al doilea grup s-a folosit un racletor pentru limbă.

    În ședința de terapie fotodinamică antimicrobiană, fotosensibilizatorul de annatto a fost amestecat la o concentrație de 20% sub formă de spray, aplicat în cantitate suficientă pentru a acoperi treimea mijlocie a spatelui limbii (cinci pulverizări) și lăsat timp de două minute la incubare.

    Șase puncte au fost iradiate cu o distanță de un centimetru între puncte, având în vedere propagarea luminii și eficacitatea aPDT.

    Lumina a fost iradiată pentru a asigura o zonă a fasciculului de 2 cm în diametru per punct. Timpul de expunere a fost de 20 de secunde pe punct.

    Datele privind halitoza și acoperirea limbii au fost obținute înainte și imediat după tratament, precum și după șapte și 30 de zile, şi au fost analizate și comparate.

    Învelișul limbii, de culoare albă sau gălbuie, este compus în principal din bacterii, metaboliți și resturi alimentare care se acumulează în general pe partea din spate a limbii.

    Mai multe studii arată o corelație între acoperirea limbii și concentrația de compuși volatili de sulf produși de bacterii, ceea ce duce la respirația urât mirositoare.

    Cu toate acestea, studiul nu a găsit o relație directă între prezența învelișului pe limbă și respirația urât mirositoare la copiii care respiră gura.

    Cauza principală a respirației urât mirositoare la acești copii pare să fie gura uscată cauzată de respirația bucală, spun cercetătorii

    În ambele grupuri a existat o îmbunătățire semnificativă a respirației urât mirositoare, dar grupul care a primit terapie fotodinamică antimicrobiană a arătat rezultate mai bune.

    21 NOIEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Riscul de a dezvolta ateroscleroză poate începe mult mai devreme în viață decât se credea anterior, subliniind nevoia de a menține nivelul de colesterol scăzut chiar și atunci când suntem tineri, arată noi cercetări.
    Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Leiden, din Olanda, a constatat că persoanele care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, prezintă un risc mult mai mare de a dezvoltă diabet zaharat de tip 2 decât cei cu modele de somn obişnuite.
    O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada și de la Universitatea din Sevilla, Spania, a publicat un studiu în care inteligența artificială este concepută pentru a îmbunătăți predicția migrației celulare în cancerul de sân.
    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari şi anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață.
    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii.
    O aplicare a coloranților alimentari siguri se poate folosi la o gamă largă de diagnostice medicale, de la localizarea leziunilor şi monitorizarea tulburărilor digestive până la identificarea cancerelor.