Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Texte vechi pe papirusuri găsite în biblioteca din Basel

    O colecţie valoroasă de vechi manuscrise pe papirusuri egiptene a fost redescoperită la biblioteca Universităţii din Basel, după ce a fost uitată aici mai bine de un secol.



    Scrisoare pe papirus.


    Vechi de 2000 de ani, textele scrise în limba greacă, latină, coptă egipteană şi hieratică, au fost achiziţionate de către universitate în urmă cu 115 ani, dar ulterior au fost trecute cu vederea.

    Textele oferă o incursiune fascinantă în cele mai vechi timpuri. Cele 65 de manuscrise sunt în mare parte documente de zi cu zi, cum ar fi contracte, scrisori, chitanţe şi petiţii. Dar unul dintre cele mai interesante este o scrisoare privată scrisă de un creştin care datează din prima jumătate a secolului al treilea.

    Alte manuscrise includ un contract de transport pentru cămile confiscate, un contract de cumpărare pentru un măgar, un împrumut, venituri fiscale şi facturi, precum şi alte scrisori personale.

    Universitatea din Basel a fost una dintre primele universităţi de limbă germană care a dobândit o colecţie de papirusuri în 1900, după primele descoperiri ale acestor documente care au fost făcute la sfârşitul secolului al 19-lea.

    Doar cinci la sută dintre manuscrisele pe papirus cunoscute din lume au fost editate şi publicate în timp ce cele mai multe stau în cutii şi aşteaptă să fie analizate.

    11 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un sarcofag rar, din lemn pictat, în formă de om, din dinastia a 17-a, a fost descoperit de o echipă de arheologi spanioli şi egipteni în necropola Draa Abul-Naga pe malul stâng din Luxor, în timpul săpăturilor la mormântul lui Djehuty, trezorierul Reginei Hatshepsut.
    O atmosferă liberă, fără nori, a permis oamenilor de ştiinţă să găsească semne de vapori de apă în atmosfera unei planete îndepărtate, de mărimea lui Neptun, cea mai mică exoplanetă care a dezvăluit compoziţia sa chimică.
    O echipa internationala de oameni de stiinta, care lucreaza la statiunea de cercetare Princess Elisabeth din Antarctica, au descoperit un meteorit de 18 kg incorporat in mantaua de gheata in zona de est a Antarcticii. Este cel mai mare meteorit gasit in Antarctica de Est in ultimii 25 de ani, in conditiile in care in Antarctica nu se gasesc meteoriti asa de mari.
    Ultimul minut din luna iunie 2015 va dura 61 secunde, din cauza rotirii neregulate a Pământului mult mai puţin disciplinată decât ceasurile atomice.
    Prin încorporarea de nanoparticule specializate în frunzele unei plante, inginerii de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite au făcut-o să dea lumină slabă timp de aproape patru ore.
    Gigantul japonez Toshiba, cunoscut pentru produsele sale electronice, sau pentru reactoarele nucleare pe care le face, a anunţat că se va lansa într-o nouă afacere, grădinăritul. Va vinde legume produse în uzină.