Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Timpul dintre super-erupţiile vulcanice care pot schimba lumea este mai mic decât se credea până acum

    După ce a analizat o bază de date privind înregistrările geologice din ultimii 100000 de ani, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a descoperit că timpul mediu dintre aşa-numitele super-erupţii vulcanice este de fapt mult mai mic decât se credea anterior.



    Erupţia Oruanui a vulcanului Taupo din Noua Zeelandă, cea mai recentă super-erupţie din lume, acum 26500 de ani, în Pleistocenul târziu, aşa cum ar fi fost văzută din spaţiu.


    Cele mai mari erupţii sunt denumite "super-erupţii" şi produc peste 1000 gigatone de masă eruptată, suficient pentru a acoperi un întreg continent cu cenuşă vulcanică, pentru a schimba modelele climatice globale pentru zeci de ani şi pentru a readuce omenirea într-un stadiu pre-civilizat.

    Analiza arată că timpul mediu dintre super-erupţii este doar puţin mai lung decât vârsta civilizaţiei noastre, datând de la Revoluţia Agricolă, de-acum 12000 de ani.

    Estimarea anterioară, făcută în 2004, era că supra-erupţiile au avut loc în medie la fiecare 45 - 714 mii de ani, intervale confortabil mai lungi decât civilizaţia noastră.

    Reevaluarea arată un interval de 5,2 - 48 mii de ani, cu cea mai bună estimare de 17 mii de ani.

    Conform înregistrărilor geologice, cele mai recente două erupţii au fost acum 20-30 mii de ani.

    Erupţiile mari, care sunt mult mai frecvente, pot fi devastatoare pentru comunităţi şi chiar pentru ţări, iar planificarea atentă este o parte crucială a reducerii riscului de dezastru.

    26 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de cercetători de la universitățile din Zurich din Elveţia şi Murdoch şi Australia de Vest din Australia, care au observat delfinii cu cocoaşă de lângă ţărmurile australiene timp de un deceniu, sugerează că masculii fac daruri femelelor pentru a le câştiga.
    Cercetătorii spun că lemurul mare de bambus ar putea muri încet de foame din cauza schimbărilor climatice.
    O echipă de arheologi din sud-vestul Germaniei a descoperit doi dinţi vechi de 9,7 milioane de ani care probabil aparţineau unei vechi primate euroasiatice.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au identificat la cetacee diferenţe între mărimea relativă a creierului.
    Pinguinii Humboldt de la Sea Life Centre din Scarborough sunt stresaţi de vremea rea care s-a abătut asupra Marii Britanii şi care ţine de cîteva săptămâni, iar îngrijitorii au decis să le pună în mâncare antidepresive, pentru a nu îi pierde.
    O expediţie în zona muntoasă din Cape Melville, Peninsula Cape York, Australia de nord-est, a dus la descoperirea a trei specii de vertebrate noi. Nu sunt chiar dinozaurii din „O lume dispărută” a lui Conan Doyle, dar a găsi ceva nou în Australia, o ţară considerată complet explorată, este într-adevăr remarcabil!