Ştiri / Ştiinţă |
Timpul dintre super-erupţiile vulcanice care pot schimba lumea este mai mic decât se credea până acum
După ce a analizat o bază de date privind înregistrările geologice din ultimii 100000 de ani, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a descoperit că timpul mediu dintre aşa-numitele super-erupţii vulcanice este de fapt mult mai mic decât se credea anterior.
Cele mai mari erupţii sunt denumite "super-erupţii" şi produc peste 1000 gigatone de masă eruptată, suficient pentru a acoperi un întreg continent cu cenuşă vulcanică, pentru a schimba modelele climatice globale pentru zeci de ani şi pentru a readuce omenirea într-un stadiu pre-civilizat.
Analiza arată că timpul mediu dintre super-erupţii este doar puţin mai lung decât vârsta civilizaţiei noastre, datând de la Revoluţia Agricolă, de-acum 12000 de ani.
Estimarea anterioară, făcută în 2004, era că supra-erupţiile au avut loc în medie la fiecare 45 - 714 mii de ani, intervale confortabil mai lungi decât civilizaţia noastră.
Reevaluarea arată un interval de 5,2 - 48 mii de ani, cu cea mai bună estimare de 17 mii de ani.
Conform înregistrărilor geologice, cele mai recente două erupţii au fost acum 20-30 mii de ani.
Erupţiile mari, care sunt mult mai frecvente, pot fi devastatoare pentru comunităţi şi chiar pentru ţări, iar planificarea atentă este o parte crucială a reducerii riscului de dezastru.