Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Un tip de pâine poate preveni astmul
Un grup de cercetători brazilieni a dezvoltat o pâine care ar preveni astmul - o boală respiratorie responsabilă pentru sute de mii de spitalizări anuale.
Formula după care se face pâinea conține drojdia Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, un probiotic care s-a dovedit deja eficient în atenuarea simptomelor bolii în testele pe animale de laborator.
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii din lume și cu o prevalență în creștere.
Se caracterizează prin inflamarea și hiperreactivitatea căilor respiratorii și, deși cauzele sale exacte nu sunt cunoscute, se știe că este asociată cu factori precum mediul, alimentația și compoziția microbiotei intestinale.
Din cauza acestui ultim element, pacienții astmatici pot beneficia de consumul de probiotice.
Deși aceste bacterii benefice sunt administrate în mod tradițional pur sau prin produse lactate, precum iaurtul, laptele, chefirul și altele, nu există obstacole în calea utilizării altor vehicule de care pot beneficia chiar și persoanele alergice la proteinele din lapte sau care au intoleranță. la lactoză.
În acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din São Paulo (USP) au încorporat, pentru prima dată, drojdia S. cerevisiae UFMG A-905 în producția de pâine fermentată natural.
Lucrarea a inclus colaborarea unor grupuri de cercetători de la Universitatea de Stat din Campinas (Unicamp) și Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG).
Pentru evaluare au fost testate și comparate trei tipuri de pâine: primul a fost fermentat cu drojdie comercială al doilea, cu drojdia S. cerevisiae UFMG A-905 (pâine UFMG -A905) și al treilea, cu S. cerevisiae UFMG A-905 și microcapsule adăugate care conțin și S. cerevisiae UFMG A-905 viu.
S-a observat că cele două pâini fermentate cu S. cerevisiae UFMG A-905 au prevenit dezvoltarea astmului bronșic la animalele de laborator, ceea ce relevă, împreună cu rezultatele altor experimente, că această drojdie poate combate dezvoltarea astmului.