Nutriţie / Dieta |
Tirozina ajută să ai reflexe mai rapide
GH. MĂNOIU | 24 AUGUST 2023
Substanţele pe care le ingerăm prin intermediul hranei determină comportamentul nostru şi modul în care percepem mediu înconjurător. Cercetători de la Leiden University şi University of Amsterdam au efectuat un studiu asupra efectului pe care îl are un compus ce se găseşte în unele alimente, numit tirozină, asupra capacităţii de a opri rapid o activitate.
S-a folosit un test de oprire: când pe ecranul unui computer apărea o săgeată verde, se apăsa un buton, iar când apărea o săgeata roşie, nu trebuia atinsă tastatura.
Participanţii au avut două sesiuni de lucru: o dată au băut suc de portocale cu adaos de tirozină, a doua oară au băut suc de portocale cu un placebo.
Testele au arătat că cel mai bine s-au descurcat atunci când au băut suc cu tirozina.
Consumul alimentelor bogate în tirozină creşte tirozina plasmatică, iar aceasta duce la o creştere a dopaminei în creier.
Organismul celor care nu consumă suficient din aceste alimente produce prea puţină dopamină ceea ce poate duce la apatie şi depresie.
Efectele pe care le are tirozina asupra vitezei de reacţie, pot fi un beneficiu în siguranţa circulaţiei rutiere.
Tirozina este un compus sigur şi poate îmbunătăţi capacităţile intelectuale. Este un aminoacid sintetizat de organism pornind de la fenilalanină şi intră în compoziţia proteinelor.
Tirozina este un precursor al melaninei, pigment al pielii, al hormonilor glandei tiroide şi al neurotransmiţătorilor.
Fiind produsă de organism, în mod normal nu necesită un aport suplimentar. În cazul unei diete sărace în proteine, poate apărea carenţa.
Tirozina se găseşte în spanac, ouă, brânză de vaci şi soia, migdale, alune, banane, avocado, mazăre, seminţe de dovleac şi seminţe de susan.