Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    După trei încercări eşuate, racheta SpaceX a realizat o aterizare verticală

    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine.



    Lansare Falcon 9 (arhivă).


    După trei încercări anterioare de a ateriza pe o platformă pe mare eşuate, racheta Falcon 9 a aterizat la Florida Cape Canaveral.

    Primul etaj a aterizat pe un X uriaş, după ce al doilea etaj a trimis cu succes pe orbită 11 sateliţi pentru compania americană de telecomunicaţii ORBComm. Aterizarea s-a efectuat la 10 minute după ridicare, la aproape zece kilometri distanţă, pe o suprafaţă de beton armat.

    Compania speră să reducă semnificativ costurile de lansare a rachetelor, prin reutilizarea primului etaj, ceva ce ar putea revoluţiona călătoria in spaţiu.

    În prezent, boosterele rachetelor sunt aruncate după câteva minute şi aterizează în mare, de unde sunt recuperate şi, eventual, renovate, un proces costisitor şi consumator de timp.

    23 DECEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa.
    Deşi mai aproape de Pământ decât Marte, Venus nu a fost niciodată considerată drept o destinaţie pentru astronauţi, datorită condiţiilor infernale de pe planetă.
    Oceanul subteran descoperit de curând pe luna îngheţată a lui Saturn, Enceladus, este similar cu unele dintre lacurile sărate de pe Pământ, care poartă viaţă.
    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri.
    Camera instalată la bordul sondei Juno este operaţională şi trimite date după ce nava s-a plasat pe orbită în jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter.
    Wide-field Infrared Survey Explorer şi Spitzer Space Telescope au descoperit ceea ce pare să fie cel mai rece pitic maro, un corp asemănător unei stele care este la fel de rece ca şi Polul Nord al Pământului.