Sănătate / Afecţiuni |
Tulburarile glandelor suprarenale
Ce sunt glandele suprarenale?
Glandele suprarenale reprezinta partea corpului responsabila cu eliberarea a trei clase diferite de hormoni. Acesti hormoni controleaza multe functii importante ale corpului, precum:
• Mentinerea proceselor metabolice, cum ar fi gestionarea nivelului de zahar din sange si controlul inflamatiilor
• Pastrarea echilibrului dintre apa si sare
• Controlarea raspunsului la stres de tip „lupta sau fugi”
• Pastrarea sarcinii
• Initierea si controlarea maturizarii sexuale in timpul copilariei si pubertatii
Glandele suprarenale sunt de asemenea o sursa importanta de steroizi sexuali, precum estrogenul si testosteronul.
Ce sunt tulburarile glandelor suprarenale?
Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator.
Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala. Exemple de boli in legatura cu glandele suprarenale:
• Sindromul Cushing – Sindromul Cushing apare atunci cand corpul unei persoane este expus la o cantitate prea mare a hormonului cortizon. In acest sindrom, corpul unei persoane produce mai mult cortizon decat este necesar. De exemplu, tumorile suprarenalelor pot determina corpul sa produca prea mult cortizon. Uneori, copiii se nasc cu o forma de hiperplazie a glandelor suprarenale care conduce catre sindromul Cushing. Alteori, anumite medicamente pot determina corpul sa produca prea mult cortizon.
• Hiperplazia suprarenala congenitala - Hiperplazia suprarenala congenitala este o tulburare genetica de deficit a glandelor suprarenale. In aceasta tulburare, corpul nu produce suficient cortizon. Corpurile persoanelor cu hiperplazie suprarenala congenitala pot avea si alte dezechilibre hormonale, cum ar fi producerea in cantitati insuficiente de aldosteron, cu producerea insa de prea mult androgen.
• Tumori ale glandei pituitare - Glanda pituitara este localizata in creier si ajuta la normalizarea activitatii majoritatii celorlalte glande ale corpului, inclusiv a glandelor suprarenale. In cazuri rare, pe glanda pituitara pot creste tumori benigne (ne-canceroase), care pot restrictiona eliberarea de hormoni.
Uneori, tumorile glandei pituitare pot conduce catre sindromul Cushing – aceasta purtand denumirea de boala Cushing. Alteori, tumorile reduc eliberarea de catre suprarenale a hormonilor necesari raspunsului la stres de tip „lupta sau fugi”. In cazul in care corpul nu poate gestiona stresul fiziologic – afectiune denumita boala Addison – urmarile pot deveni fatale.
Care sunt tratamentele pentru tulburarile glandelor suprarenale?
Tratamentul pentru tulburarile glandelor suprarenale depinde de specificul tulburarii sau de cauza specifica a tulburarii.
De exemplu:
• Tratamentul pentru sindromul Cushing depinde de cauză. Daca excesul de cortison este cauzat de medicatie, medicul poate schimba dozajul sau incerca o medicatie diferita pentru a corecta problema. Daca sindromul Cushing este cauzat de catre producerea de catre corp a cortizonului in exces, tratamentele pot include medicatie pe cale orala, chirugie, radiatii, sau o combinatie a acestor tratamente.
• Hiperplazia suprarenala congenitala nu poate fi vindecata, dar poate fi tratata si tinuta sub control. Persoanele cu hiperplazie suprarenala congenitala pot lua medicamente pentru a ajuta la inlocuirea hormonilor pe care corpurile lor nu ii produc. Unele persoane cu hiperplazie suprarenala congenitala au nevoie de aceste medicamente doar cand sunt bolnave, insa altele pot avea nevoie sa le ia zilnic.
• Se pot trata tumorile glandei pituitare prin microchirurgie, terapie cu radiatii, chirurgie, medicamente, sau combinatii ale acestor tratamente. Chirurgia este tratamentul frecvent pentru tumorile avand crestere rapida, in special atunci cand acestea ameninta sau afecteaza vederea. Planul de tratament pentru celelalte tumori ale pituitarei difera corespunzator tipului si marimii tumorii.
Sursa: NICHD, SUA