Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Tulburarile platformei pelviene

    Ce sunt tulburarile platformei pelviene?

    Termenul “platforma pelviana” se refera la grupul de muschi care formeaza o banda sau un hamac de-a lungul deschiderii pelvisului unei femei. Acesti muschi, impreuna cu tesuturile care le inconjoara, pastreaza toate organele pelviene la locul lor astfel incat acestea sa poata functiona corect.

    O tulburare a platformei pelviene are loc atunci cand muchii pelvieni si tesuturile conjunctive din pelvis slabesc sau sunt lezate.

    Se estimeaza ca o treime din totalul femeilor din S.U.A. este afectata in timpul vietii de un tip de tulburare a platformei pelviene. Tulburarile pot rezulta de la o operatie pelviana, tratamente cu radiatii, si, in unele cazuri, sarcina sau nasterea pe cale vaginala a unui copil.

    Care sunt cele mai frecvente tulburari ale platformei pelviene?

    Exista o varietate de probleme corelate cu platforma pelviana. Printre cele mai frecvente se numara:

    Prolapsul organului pelvian. Un “prolaps” apare atunci cand muschii pelvieni si tesuturile devin slabe si nu mai pot tine organele la locul lor. In prolapsul uterin, uterul poate apasa pe vagin, cauzand caderea lui, sau chiar iesirea prin deschiderea vaginala. In prolapsul vaginal, partea superioara a vaginului isi pierde suportul si poate cadea prin deschiderea vaginala.

    Unele simptome ale prolapsului de organ pelvian pot include:

    - O senzatie de greutate sau corpolenta sau ca si cum ceva ar cadea din vagin.
    - Unele femei simt de asemenea o tragere sau durere sau “bombare” in abdomenul inferior sau pelvis.
    - Prolapsul poate de asemenea sa cauzeze o rasucire a uretrei, facand dificila pentru femeie golirea completa a vezicii ei urinare, sau determinand frecvente infectii ale tractului urinar.

    Incontinenta urinara. Aceasta apare atunci cand vezica urinara cade peste vagin. Intrucat vezica urinara nu este la locul ei corect, un simptom cheie al incontinentei urinare este pierderea de urina fara ca femeia sa o poata controla. Alte simptome pot include nevoia imperioasa de a urina, urinarile frecvente si urinarea cu dureri.

    Incontinenta anala. Aceasta apare atunci cand rectul se umfla inauntrul sau in afara vaginului, facand dificil controlul intestinal. Poate apare de asemenea atunci cand sfincterul anal (inelul de muschi care pastreaza inchis anusul) este deteriorat.

    Care sunt tratamentele pentru tulburarile platformei pelviene?

    Multe femei nu necesita tratament pentru tulburarile lor de platforma pelviana. In alte cazuri, tratamentul pentru simptome include modificari ale dietei, controlul greutatii si alte schimbari ale stilului de viata.

    Tratamentul poate include de asemenea chirurgia, medicatia si utilizarea unui dispozitiv amplasat in vagin numit pesar care ajuta la sustinerea organelor pelviene.

    Exercitiile pentru muschii platformei pelviene (cunoscute ca exercitii Kegel) pot ajuta deseori la intarirea muschilor din jurul deschiderilor uretrei, vaginului si rectului.

    Tratamentele pentru incontinenta pot include de asemenea medicatia si antrenarea controlului vezicii urinare sau al intestinelor.

    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Colita microscopica reprezinta inflamarea intestinala vizibila doar la microscop. Colita microscopica face parte din grupul de boli inflamatorii intestinale (BII) datorate acumularii excesive de celule albe ale sangelui in mucoasa intestinala.
    Unele operatii de devieri intestinale – denumite operatii de ostomie – deviaza o parte a intestinului gros sau a celui subtire catre o deschidere din abdomen in care este creata o stoma. Un chirurg creeaza o stoma prin rularea capatului intestinului inapoi catre el insusi, ca manseta unei camasi, si prin coaserea lui de peretele abdominal.
    Atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia apare endometrioza. Aceste tesuturi se dezvolta deseori pe suprafata organelor din pelvis si abdomen, acolo unde nu ar trebui sa se dezvolte.
    Sindromul nefrotic rezulta din deteriorarea glomerulilor rinichilor – micutele vase de sange care filtreaza reziduurile si excesul de apa din sange si le trimite catre vezica urinara sub forma de urina.
    Colonul, cea mai mare portiune a intestinului gros, este o parte a sistemului digestiv, seria de organe de la gură la anus. Atunci cand exista anomalii in forma colonului sau in modul in care el se conecteaza cu celelalte organe, rezulta probleme digestive.
    Fibroza chistică (FC) este o boala mostenita care devasteaza plamanii si multe alte organe din corp.