Sănătate / Afecţiuni |
Afectiuni
Tumorile pituitare la copii
Ce este glanda pituitara?
Glanda pituitara este o glanda de forma unei alune localizata in creier, in spatele ochilor, intre acestia. Pituitara este considerata „glanda ce detine controlul” producerii de hormoni, intrucat ea regleaza activitatea majoritatii glandelor din corp.
Glanda pituitara secreta un numar de hormoni care au impact asupra metabolismului, presiunii sangelui, sexualitatii, reproducerii si asupra altor functii ale corpului. Glanda pituitara produce de asemenea hormonul de crestere care afecteaza inaltimea si prolactina pentru lactatie.
Ce sunt tumorile pituitare?
In cazuri rare, copiii pot dezvolta tumori ale glandei pituitare. Asemenea tumori sunt de obicei
benigne (ne-canceroase) si nu se raspandesc catre alte parti ale corpului.
Intrucat glanda pituitara este foarte importanta pentru reglarea hormonilor din organism, chiar si o mica perturbare poate avea efecte serioase asupra starii de dispozitie, asupra abilitatii de concentrare, ca si asupra cresterii si maturizarii in ansamblu.
Care sunt simptomele tumorilor pituitare?
In general, simptomele tumorilor pituitare sunt corelate cu problemele de producere a unui anumit hormon sau grup de hormoni. Simptomele pot varia in functie de marimea si localizarea tumorii si de posibilitatea ca aceasta sa apase pe alte organe sau sa afecteze secretia de hormoni. De exemplu, tumorile pituitare pot apasa pe nervul optic, cauzand probleme de vedere.
Simptomele unei tumori pituitare pot varia de la oboseala usoara la simptome mai severe, precum dureri de cap, voma, sau ameteala. Copiii mai mari sau adolescentii cu tumori pituitare pot avea probleme de crestere si dezvoltare.
Tumorile glandei pituitare pot determina organismul ca uneori sa secrete prea mult hormon, iar alteori prea putin. De exemplu, tumorile care produc prea mult corticotrop (ACTH) pot determina supraponderabilitatea copilului sau pot conduce catre o afectiune numita sindrom Cushing.
Alte tumori pot incetini dezvoltarea sexuala sau pot opri cresterea in inaltime. In functie de hormonii care sunt afectati, pot varia si simptomele.
Cum se trateaza tumorile pituitare?
Doctorii pot trata cu succes majoritatea tumorilor pituitare prin microchirurgie, terapia cu radiatii, chirurgie, medicatie, sau o combinatie a acestor tratamente.
Chirurgia este tratamentul frecvent pentru tumorile avand crestere rapida si care ameninta vederea. Planul de tratament pentru celelalte tumori ale pituitarei difera dupa tipului si marimii tumorii.
Sursa: NICHD, SUA