Ştiri / Mapamond |
Tunel sacru descoperit în oraşul mexican Teotihuacan
50000 de obiecte sacre, de la sculpturi fine în piatră la bijuterii şi scoici, găsite într-un tunel vechi descoperit în oraşul antic mexican Teotihuacan, ar putea duce la morminte regale, spun arheologii.
Intrarea în tunelul vechi de 1800 de ani, a fost descoperită pentru prima dată în 2003, dar conţinutul acestuia a fost adus abia acum la lumină datorită săpăturilor făcute cu roboţi controlaţi de la distanţă.
Tunelul se află la 15 metri sub pământ şi are 150 de metri lungime. El ajunge sub celebrul Templu al Şarpelui cu Pene, cunoscut şi ca Quetzalcoatl, din Teotihuacan, unul dintre cele mai vizitate site-uri antice din Mexic. Ruinele au fost învăluite în mister, deoarece locuitorii săi nu au lăsat în urmă înregistrări scrise.
Se estimează că sunt aproximativ 50000 de obiecte, dintre care 4000 din lemn, precum şi zeci de lame de obsidian şi capete de săgeţi. Având în vedere amploarea ofrandelor, probabil aruncate acolo în momentul închiderii tunelului, arheologii nu exclud posibilitatea de a găsi morminte regale. Până acum nu s-a descoperit în oraş nici un mormânt al vreunui conducător sau rege.
Oraşul Teotihuacan a ajuns la culmea dezvoltarii sale între 100 î.Hr. şi 650 d.Hr., cu o populaţie de mai mult de 200000 de persoane. El a fost abandonat în momentul în care aztecii au ajuns la putere în Valea Mexicului în secolul al 14-lea, dar a continuat să joace un rol important ca destinaţie pentru pelerinaje religioase.