Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Plante și produse din plante

    Turmericul

    Turmericul este un condiment folosit de secole în medicina tradițională, în special în India și China. Conține un compus bioactiv numit curcumină, care este responsabil pentru multe dintre beneficiile sale pentru sănătate.



    Turmeric (Curcuma longa). Foto: Simon A. Eugster, Wikipedia.


    Iată câteva dintre beneficiile turmericului pentru sănătate:

    Proprietăți antiinflamatorii. Curcumina este cunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii puternice. Se crede că inflamația cronică este un factor care contribuie la diferite boli, inclusiv boli de inimă, cancer și anumite tulburări metabolice.

    Activitate antioxidantă. Turmericul posedă proprietăți antioxidante, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de moleculele dăunătoare numite radicali liberi. Antioxidanții sunt esențiali pentru sănătatea generală și pot avea un rol bun în prevenirea bolilor cronice.

    Ameliorarea durerilor. Unele studii sugerează că curcumina poate ajuta la atenuarea durerii și la reducerea simptomelor unor afecțiuni precum artrita, datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

    Sănătatea digestivă. Turmericul a fost folosit în mod tradițional pentru a ajuta digestia și pentru a îmbunătăți sănătatea gastrointestinală. Poate ajuta la stimularea producției de bilă și susține funcția ficatului, care poate ajuta la digestie.

    Sănătatea creierului. Curcumina a demonstrat potențialul de a promova sănătatea creierului prin trecerea barierei hemato-encefalice și prin efecte neuroprotective. Poate avea un rol bun în reducerea riscului de boli neurodegenerative precum Alzheimer.

    Sănătatea inimii. Mai multe studii indică faptul că curcumina poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii prin îmbunătățirea funcției endoteliale, reducerea stresului oxidativ și scăderea markerilor de inflamație.

    Potențiale efecte anticancerigene. Unele cercetări sugerează că curcumina poate avea proprietăți anticanceroase prin inhibarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele sale în prevenirea și tratamentul cancerului.

    Este important de remarcat faptul că, în timp ce turmericul și curcumina sunt promițătoare în diferite aspecte legate de sănătate, multe dintre studii au fost efectuate in vitro sau pe animale.

    Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili eficacitatea lor la om și pentru a determina dozele optime.

    Important

    Consumați întreaga plantă. Se recomandă să luați turmeric în întreaga sa formă, mai degrabă decât extract de curcumină, deoarece turmericul conține numeroși fitonutrienți care lucrează împreună.

    Combinați cu piper negru sau alb. Piperul negru, în special piperina, poate îmbunătăți absorbția curcuminei cu până la 2000%.

    Consumați turmeric cu grăsimi. Turmericul și compușii săi activi sunt solubili în grăsimi, astfel încât consumul lor cu o sursă de grăsime poate îmbunătăți absorbția. Adăugați o cantitate mică de grăsime, cum ar fi ghee, unt, ulei MCT, ulei de cocos sau ulei de măsline atunci când consumați turmeric.

    Suplimente liofilizate. Dacă optați pentru suplimente de turmeric sau curcumină, alegeți-le pe cele liofilizate, deoarece păstrează enzimele active fără prelucrare sau încălzire excesivă.

    Nu fierbeţi turmericul mult timp.Turmericul este sensibil la căldură, așa că nu este nevoie să-l fierbeți pentru o perioadă lungă de timp. Timpii scurti de gătit (sub 15 minute) nu distrug turmericul şi cresc biodisponibilitatea curcuminei.

    Reacţii adverse la consumul de turmeric

    Tulburări de stomac. Un mic procent de oameni se confruntă cu tulburări de stomac, boală de reflux gastroesofagian, greață, amețeli sau diaree din cauza suplimentelor cu curcumină, în special dacă sunt luate în mod regulat în doze prea mari.

    Efect de subțiere a sângelui. Dozele mari de turmeric ar putea avea un efect de subțiere a sângelui; dacă este administrat pe lângă anticoagulante, acest lucru ar putea crește riscul de sângerare.

    Crește producția de bilă. Persoanele cu probleme de ficat sau căi biliare nu ar trebui să ia suplimente de turmeric, deoarece acestea pot crește producția de bilă.

    Atunci când este administrat pe cale orală sau aplicat pe piele, turmericul - și curcumina pe care o conține - pare să nu creeze probleme când este limitat la mai puțin de 8 grame pe zi.

    Este bine să consultați un medic sau un dietetician înregistrat înainte de a face orice modificări semnificative în dieta dumneavoastră sau de a încorpora turmericul ca supliment.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Tahini, sau pasta de susan, este obţinută din seminţe de susan măcinate, cu adaos de ulei de susan.
    Cunoscută şi sub numele englezesc de frankincense, care vine din francezul “franc encens”, deoarece a fost mai intâi utilizată în Franţa în industria parfumurilor şi esenţelor, tămâia este o răşină obţinută de la arborii Boswellia.
    Susanul pe care îl ştim noi sunt seminţele plantei "Sesamum indicum", plantă cu flori din genul "Sesamum" ce cuprinde aproximativ 20 de…
    Printre fructele cunoscute, amla (agrișa indiană, este unul dintre cele mai bogate în antioxidanți. Ocupă un loc semnificativ în Ayurveda, sistemul tradițional indian de medicină, și poate fi folosit sub formă proaspătă, uscată sau congelată.