Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Tutunul şi alcoolul, o combinaţie mortală

    Cercetările efectuate la Inserm, Université Paris Descartes, Franţa, de dr. Loredana Rădoi, au arătat că tutunul şi alcoolul fac o combinaţie ce cauzează cancere de gură, buze şi faringe.



    Tutunul şi alcoolul.


    Alcoolul singur este un factor de risc destul de scăzut, de 0,3%. Pentru consumatorii mici se poate considera chiar nul.

    Efectul este mai pronunţat pentru tutun, care, singur, reprezintă 13% din riscul de cancere în zona bucală.

    Spre deosebire de alcool, riscul creşte chiar şi pentru un fumat mic, dar durata tabagismului îl creşte.

    Dar, o combinaţie a celor două toxine devine explozivă.

    Fumatul şi consumul de alcool au un efect multiplicativ când sunt împreună şi reprezintă 70% din riscul atribuibil.

    Puţin mai mult pentru bărbaţi, 74%, mai puţin pentru femei, 45%.

    Alcoolul provoacă vasodilataţie şi un efect iritant pentru mucoasele locale, fapt ce facilitează pătrunderea toxinelor din fumul de tutun.

    Mai surprinzător este că obezitatea are un efect protector, care ar putea fi explicat prin diluarea cancerigenilor, solubili în grăsimi.

    31 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare.
    Participanţii la un studiu au stat să se uite direct unul în ochii celuilalt timp de 10 minute şi au văzut monştri, chipul rudelor lor, feţe de animale sau strămoşi decedaţi.
    Cercetătorii de la Centrul Tehnic de Cercetare din Finlanda au realizat o cameră hiper-spectrală care permite examinarea unei mari suprafeţe de piele în câteva secunde şi poate detecta cancerul de piele în stadii incipiente.
    Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, Statele Unite, au modificat zeci de gene la porc, pentru a permite ca organele lor să fie transplantate la oameni.
    Un studiu al cercetătorilor britanici de la King's College London, arată că oamenii moderni au mult mai multe boli ale gingiilor decât predecesorii noștri, din cauza obiceiurilor moderne, cum ar fi fumatul, obiceiuri dăunătoare pentru sănătatea orală.
    Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit noi compuşi produşi de anumite tipuri de reacţii chimice, care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii lor mamă, cunoscuţi şi până acum ca fiind cancerigeni. Aceste substanţe se găsesc în gazele de eşapament şi în pregătirea cărnii deasupra unei flăcări.