Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de arahide

    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece, prăjit.



    Ulei de arahide.


    Este un ulei folosit în mod uzual în China şi Asia de Sud, mai ales cel din arahide prăjite, datorită gustului şi aromei.

    Alte denumiri

    Peanut oil, groundnut oil, arachis oil în engleză, huile d'arachide în franceză, aceite de cacahuate, aceite de maní în spaniolă, óleo de amendoim în portugheză.

    Conţinut

    Procentual, conţine 33,4% acizi graşi polinesaturaţi, 48,3% acizi graşi mononesaturaţi, 17,7% acizi graşi saturaţi. Din acizii graşi saturaţi, 10% sunt acid palmitic, 2,2% acid stearic, 2,8% acid behenic. Acidul gras mononesaturat este acid oleic, un omega-9, 46,8%. Acidul gras polinesaturat este acid linoleic, un omega-6, 33,4%.

    Uleiul conţine, de asemenea, acid arahidic, acid arahidonic, acid lignoceric şi alți acizi graşi. Conţinutul de omega-3 este mai mic de 0,1%, iar raportul de omega-6 şi omega-3 ajunge la 380/1, în condiţiile în care raportul optim pentru sănătate este între 1/1 şi 5/1.

    Conţinutul de vitamine la 100 g de ulei este: vitamina E 15,7 mg, vitamina K 0,7 µg. Mai există urme de zinc, 0,01 mg. Valoarea energetică este de 884 kcal/100g iar punctul de fum este la 25°C. Pentru mai multe amănunte privind conţinutul arahidelor sau a uleiului de arahide vezi Nutribaza.

    Utilizare

    Având un punct de fum ridicat, se poate folosi în bucătărie la prăjirea alimentelor. De asemenea uleiul de arahide poate fi folosit în industria săpunului, ca ulei de masaj şi ca sursă de combustibil pentru motoarele diesel. Este frecvent utilizat în fermele mici din Vietnam ca îngrăşământ pentru tineretul bovin.

    Uleiul de arahide presat la rece nu poate elimina alergenii şi ar putea fi extrem de periculos pentru persoanele cu alergie la arahide. Uleiul rafinat nu mai conţine alergenii din arahide şi s-a dovedit relativ sigur pentru consum.

    Arahidele care conţin mucegai pot produce aflatoxină extrem de toxică, care poate ajunge în ulei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Uleiul de nuci este un ulei deschis la culoare, cu un gust şi miros caracteristic, delicat, folosit frecvent în bucătăria franţuzească, extras…
    Dacă pentru populaţiile mediteraneene, comun este uleiul de măsline, uleiul de in a fost o sursă majoră de grăsimi pentru populaţiile din…
    Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri din cauza conţinutului mare în antioxidanţi naturali (sesamin, sesamolin, sesamol). Conţine acizi…
    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.
    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona…