Nutriţie / Uleiuri |
Uleiul de floarea-soarelui
Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona noastră. A fost obţinut pentru prima dată în 1835 în Imperiul Rus.
Alte denumiri
Sunflower oil în engleză, l'huile de tournesol în franceză, aceite de girasol sau aceite de maravilla în spaniolă.
Conţinut
Este un ulei mononesaturat şi polinesaturat, un amestec de acid oleic din grupa omega-9 şi acid linoleic, un omega-6.
Fiecare 100 g de ulei furnizează aproximativ 65,7 g acizi graşi polinesaturaţi, 19,5 g grăsimi mononesaturate şi 10,3 g grăsimi saturate. Nu conţine colesterol.
Procentual, conţine 30% acid oleic, un acid gras mononesaturat omega-9, 59% acid linoleic, un acid gras esenţial polinesaturat omega-6, şi acizii graşi saturaţi palmitic 5% şi stearic 6%.
Conţinutul de vitamine la 100 g de ulei este: vitamina E 41,08 mg, vitamina K 5,4 μg. De asemenea conţine steroli, terpene, lecitină, carotenoide, tocoferoli. Valoarea energetică: 884 kcal /100g. Vezi în NutriBaza (cea mai mare bază de date de informaţii nutriţionale), informaţii nutriţionale despre uleiul de floarea-soarelui.
Punctul de fum pentru uleiul de floarea-soarelui nerafinat este la 107°C, iar pentru uleiul de floarea-soarelui rafinat la 232°C.
Utilizare
Este folosit pe scară largă în bucătărie din cauza punctului de fum ridicat. Are şi un termen de valabilitate ridicat. Poate ajuta hrana să stea proaspătă şi nealterată pentru o lungă perioadă de timp.
În cosmetică este considerat noncomedogenic. Este un bun ulei pentru masaj, fiindcă penetrează rapid epiderma şi nu lasă senzaţie de gras.
În terapia tradiţională este folosit pentru tehnica de curătare cu ulei, în care o lingură de ulei este plimbată repede prin gură până devine alb, metodă despre care se susţine că ajută la eliminarea toxinelor din corp. Se consideră de asemenea că reduce colesterolul şi că ar fi eficient în artrită.
Poate fi folosit în motoarele Diesel prin amestecul cu motorina în rezervor.
Un consum exagerat de ulei de floarea-soarelui, sau un consum exclusiv de acest ulei duce la un aport ridicat de omega-6, care are un efect inflamator în organism. De aceea se recomandă alternarea cu un ulei ce conţine omega-3.