Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de nuci

    Uleiul de nuci este un ulei deschis la culoare, cu un gust şi miros caracteristic, delicat, folosit frecvent în bucătăria franţuzească, extras din miezul fructelor de Juglans regia, un arbore provenit din Persia.



    Ulei de nucă şi nuci. Foto: Gh. Mănoiu/The Titi Tudorancea Bulletin

    Alte denumiri

    Walnut oil în engleză, l'huile de noix în franceză sau aceite de nuez în spaniolă.

    Conţinut

    Fiecare 100 g de ulei furnizează aproximativ 63,3 g acizi graşi polinesaturaţi, 22,8 g grăsimi mononesaturate şi 9,1 g grăsimi saturate. Nu conţine colesterol. Procentual, conţine 22,2% acid oleic, un acid gras mononesaturat omega-9, 52,9% acid linoleic, un acid gras esenţial polinesaturat omega-6, şi 10,4% acid alfa linolenic, acid gras omega-3.

    Dintre vitamine, conţine vitamina E 0,4 mg şi vitamina K 15 µg. Mai conţine 176 mg fitosteroli la 100 g de produs. Valoarea energetică: 884 kcal /100 g. Vezi în NutriBaza (cea mai mare bază de date de informaţii nutriţionale), informaţii nutriţionale despre uleiul de nuci.

    Utilizare

    Uleiul de nucă nerafinat are pragul de fum la 160 grade Celsius. Nu se încălzeşte la temperaturi înalte, deoarece i se schimbă gustul şi îi distruge antioxidanţii.

    Este recomandat persoanelor cu valori crescute ale colesterolului, protejează aparatul cardio-vascular, reglează tensiunea. De asemenea, este recomandat în activităţi intelectuale intense.

    Tot intern este indicat în tratamentul paraziţilor intestinali, în special teniază, afecţiuni hepatice, enurezis, litiază renală, tulburări ale glandei hipofize, insuficienţă a glandelor suprarenale, sistem imunitar slăbit; accelerează metabolismul.

    O dietă bogată în nuci şi ulei de nucă ajută organismul pentru a face faţă mai bine stresului şi reduce proteina C reactivă, ceea ce indică un efect anti-inflamator. Cercetări recente au demonstrat că un consum de ulei de nucă este asociat cu un risc scăzut de diabet de tip 2.

    Extern, frecţii locale sau generale în rahitism şi anemie la copii.

    În bucătărie este utilizat în preparatele reci, salate, sosuri pentru salate. Francezii conservă brânza în ulei de nuci şi îl folosesc în prepararea unor produse de patiserie şi cofetărie.

    Se foloseşte în pictură, fiind un ulei sicativ.

    Se păstrează la temperaturi scăzute şi ferit de lumină, deoarece râncezeşte uşor.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Dacă pentru populaţiile mediteraneene, comun este uleiul de măsline, uleiul de in a fost o sursă majoră de grăsimi pentru populaţiile din…
    Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri din cauza conţinutului mare în antioxidanţi naturali (sesamin, sesamolin, sesamol). Conţine acizi…
    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece,…
    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.
    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona…