Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de palmier

    Uleiul de palmier este un ulei vegetal obţinut din pulpa roşiatică, mesocarpul fructelor palmierului de ulei, în special Elaeis guineensis, specie africană şi în mai mică măsură Elaeis oleifera, specie americană.



    Ulei de palmier.


    Uleiul de palmier este folosit de 5000 de ani de către oameni. Principalul producător este Indonezia, cu peste 28,5 milioane tone anual, urmată de Malaezia, Nigeria şi Thailanda. Cel mai mare consumator este India, urmată de Indonezia şi China.

    Are o culoare naturală roşie din cauza conţinutului ridicat de beta-caroten. Nu trebuie confundat cu uleiul din sâmburi de palmier, obţinut din sâmburii aceluiaşi fruct, sau cu uleiul de nucă de cocos, obţinut din sâmburii palmierului de nucă de cocos, Cocos nucifera. Diferenţele sunt de culoare şi în conţinutul de grăsimi saturate.

    Împreună cu uleiul de cocos, uleiul de palmier este unul dintre puţinele grăsimi vegetale extrem de saturate şi este semi-solid la temperatura camerei. Punctul de topire se situeaza între 35°C şi 42°C. Din această cauză poate fi considerat mai degrabă o grăsime vegetală, cum este untul de cacao şi nu un ulei.

    Alte denumiri

    Palm oil, dendê oil în engleză, l'huile de palme în franceză, aceite de palma în spaniolă, azeite de dendê, azeite de dendém, óleo de palma în portugheză.

    Conţinut

    Procentual, conţine 9,3% acizi graşi polinesaturaţi, 37% acizi graşi mononesaturaţi, 49,3% acizi graşi saturaţi (pentru amănunte vezi ce conţine uleiul de palmier).

    Dintre acizii graşi saturaţi, 43,5% sunt acid palmitic, 4,3% acid stearic şi 1% acid myristic. Acidul gras mononesaturat este un acid oleic, un omega-9. Conţine urme de acid erucastic. Acidul gras polinesaturat este un acid linoleic, un omega-6. Conţine urme de acid alfa-linolenic, un omega-3.

    Conţinutul de vitamine la 100 g de ulei este: vitamina E 15,94 mg, vitamina K 8μg. Mai conţine caroteni, alfa-caroten, beta-caroten şi licopen, dar si tocoferoli şi tocotrienoli, fitosteroli şi glicolipide.

    Punctul de fum este la 267°C, iar conţinutul caloric este de 920 kcal pentru 100 grame ulei.

    Utilizare

    Uleiul de palmier este un ingredient de gătit comun în zona tropicală din Africa, Asia de Sud-Est şi părţi din Brazilia.

    Multe alimente procesate şi produse cosmetice conţin ulei de palmier sub diferite forme.

    Studiile privind beneficiile pentru sănătate sunt contradictorii. Carotenii, tocoferolii şi fitosterolii conţinuţi se distrug în mare parte prin gătire sau procesare.

    Uleiul de palmier poate fi folosit pentru a produce biodizel.

    Mediu

    Este un ulei ieftin şi aceasta îl face să fie mult utilizat. Dar cererea mare de ulei de palmier duce la extinderea plantaţiilor prin distrugerea pădurilor din zonele tropicale, cu efecte negative asupra mediului şi a animalelor sălbatice care sunt ameninţate cu extincţia. Se militează tot mai mult pentru reducerea consumului acestui ulei în vederea opririi defrişării pădurilor tropicale.



    Palmierul de ulei din specia africană Elaeis guineensis.



    Fructele palmierului Elaeis guineensisdin care se extrage efectiv uleiul.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Uleiul de măsline se obţine prin presarea măslinelor, fructele arborelui Olea europaea, tradiţional în bazinul Mării Mediterane.
    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona…
    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.
    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece,…
    Uleiul de nuci este un ulei deschis la culoare, cu un gust şi miros caracteristic, delicat, folosit frecvent în bucătăria franţuzească, extras…