Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de porumb

    GH. MĂNOIU

    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.



    Porumb.

    Alte denumiri

    Corn oil în engleză, l'huile de maïs în franceză, aceite de maíz în spaniolă.

    Conţinut

    Este un ulei mononesaturat şi polinesaturat. Procentual, conţine 54,7% acizi graşi polinesaturaţi, 27,6% acizi graşi mononesaturaţi şi 13% acizi graşi saturaţi. Din acizii graşi saturaţi, 80% sunt acid palmitic, 14% acid stearic şi 3% acid arachidic. Din acizii graşi mononesaturaţi, 99% sunt acid oleic. 98% din acizi graşi polinesaturaţi sunt acid linoleic, un omega-6 şi 2% acid linolenic, un omega-3.

    Conţinutul de vitamine la 100g de ulei este: vitamina E 14,3 mg, vitamina K 1,9 μg, colină 0,2 mg. Conţine de asemenea fitosteroli, cam un gram la 100g, compuşi ce ii conferă proprietatea de scădere a colesterolului.

    Punctul de fum este la 232°C.

    Utilizare

    Se poate folosi la gătit, având un punct de fum ridicat. De asemenea, se foloseşte industrial la fabricarea margarinei, săpunurilor, vopselurilor, textilelor, cernelurilor, insecticidelor şi nitroglicerinei. Este şi una dintre materiile prime pentru biodiesel.

    Este bun pentru hrănirea părului şi a pielii, caz în care se masează scalpul cu ulei călduţ. Intern, reduce colesterolul seric mai mult decât uleiul de măsline, protejează sistemul cardiovascular şi este hipotensiv.

    Contraindicaţii

    Este preponderent un ulei omega-6, raportul de omega-6 la omega-3 fiind de 49 la 1. Un nivel excesiv de ulei omega-6 in alimentaţie, este asociat cu unele boli şi cu depresie. Raportul optim este de 4 la 1 sau mai mic.

    Se recomandă consumul alternativ cu un ulei ce conţine omega-3.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece,…
    Uleiul de nuci este un ulei deschis la culoare, cu un gust şi miros caracteristic, delicat, folosit frecvent în bucătăria franţuzească, extras…
    Dacă pentru populaţiile mediteraneene, comun este uleiul de măsline, uleiul de in a fost o sursă majoră de grăsimi pentru populaţiile din…
    Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri din cauza conţinutului mare în antioxidanţi naturali (sesamin, sesamolin, sesamol). Conţine acizi…
    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona…