Nutriţie / Uleiuri |
Uleiul de soia
Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
Pentru a produce uleiul, seminţele sunt sparte, supuse unui proces de creştere a umidităţii, încălzite la 60 - 88ºC şi laminate în fulgi. Uleiul este extras cu un solvent, apoi rafinat, amestecat şi uneori hidrogenat. Reziduurile rămase sunt folosite ca hrană pentru animale.
Alte denumiri
Soybean oil în engleză, huile de soja în franceză, aceite de soja în spaniolă, óleo de soja în portugheză.
Conţinut
Procentual, conţine 58% acizi graşi polinesaturaţi, 23% acizi graşi mononesaturaţi, 16% acizi graşi saturaţi. Din acizii graşi saturaţi, 10% sunt acid palmitic, 4% acid stearic. Acidul gras mononesaturat este acid oleic, un omega-9, 23%. Acidul gras polinesaturat este acid linolenic, un omega-6, 7-10% şi acid linoleic 51%.
Conţinutul de vitamine la 100 g de ulei este: vitamina E 8,18 mg, vitamina K 183,9 µg. Conţine patru fitosteroli: stigmasterol, sitosterol, campesterol și brassicasterol.
Punctul de fum este la 350°C.
Utilizare
Este folosit în special pentru fript şi prăjit în bucătărie, în salate şi margarine, în cerneluri tipografice şi în unele formule de vopsea. Este folosit ca fixativ pentru insecticide, în industria cosmetică şi a produselor de îngrijire personală. Este folosit, de asemenea, în dermatologie pentru boli de piele.
Din uleiul de soia se extrag fitosteroli folosiţi pentru reducerea colesterolului, pentru tratarea osteoartritei, ca şi fosfolipide pentru buna funcţionare a ficatului.