Nutriţie / Uleiuri |
Uleiul de susan
Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri din cauza conţinutului mare în antioxidanţi naturali (sesamin, sesamolin, sesamol). Conţine acizi graşi Omega 6 şi nu conţine Omega 3.
Alte denumiri
Uleiul de susan se mai numeşte şi sesame oil, gingelly oil, til oil, til tel, nalla ennai, nalla enna, teel tel, elennai. Culoarea sa variază de la galben deschis la galben, maro şi maro închis, în funcţie de modul de obţinere.
Conţinut
Conţine grăsimi polinesaturate 42 procente, mononesaturate 40 procente şi grăsimi saturate 14 procente. Vitamina E 9% şi vitamina K 13% din necesarul zilnic.
Acizii graşi din compoziţie sunt în special oleic şi linoleic (între 35 şi 50 de procente fiecare), apoi palmitic şi stearic.
Conţine tocoferoli şi lignani, inclusiv sesamin 0,6 procente, sesamolin 0,3 procente, magneziu, cupru, calciu, fier, zinc şi vitamina B1. Vezi în NutriBaza (cea mai mare bază de date de informaţii nutriţionale), informaţii nutriţionale despre uleiul de susan.
Utilizare
Are un punct de fum ridicat şi se pretează la prăjiri. În Asia este la fel de popular cum este uleiul de măsline în zona mediteraneeană. De altfel, el înlocuieşte de multe ori, în bucătărie, uleiul de măsline. Se foloseşte în salate şi în pregătirea peştelui (Japonia).
Uleiul de susan este folosit în masaj, deoarece penetrează uşor pielea, şi în tratamente tradiţionale, în Ayurveda pentru a calma simptomele de stres. Se fac cercetări privind utilizarea sa în controlul tensiunii arteriale.
Are unele utilizări terapeutice, neconfirmate de cercetări aprofundate: anxietate, oboseală, insomnie, tulburări osoase, circulaţie proastă, imunitate. Utilizat în masajul sugarilor ar ajuta la calmare, la creşterea creierului şi sistemului nervos.
Utilizat intern sau extern ar elimina uscăciunea (menopauză, uscăciunea articulaţiilor şi a intestinelor, tuse iritata, scaune tari). În dureri de cap, vedere înceţoşată, dureri de dinţi şi gingivale, ameţeli, reduce nivelul de colesterol, efecte antibacteriene şi încetinirea unor tipuri de cancer, ameţeli, preventiv pentru gripă. În India era folosit pe post de apă de gură antibacteriană.
Este folosit industrial în fabricarea margarinei, săpunurilor, balsamuri şi cremelor pentru piele.
Consumul de produse de susan poate provoca alergie, care este foarte gravă, dar din fericire destul de rară.