Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de susan

    Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri din cauza conţinutului mare în antioxidanţi naturali (sesamin, sesamolin, sesamol). Conţine acizi graşi Omega 6 şi nu conţine Omega 3.


    Ulei de susan.

    Alte denumiri

    Uleiul de susan se mai numeşte şi sesame oil, gingelly oil, til oil, til tel, nalla ennai, nalla enna, teel tel, elennai. Culoarea sa variază de la galben deschis la galben, maro şi maro închis, în funcţie de modul de obţinere.

    Conţinut

    Conţine grăsimi polinesaturate 42 procente, mononesaturate 40 procente şi grăsimi saturate 14 procente. Vitamina E 9% şi vitamina K 13% din necesarul zilnic.

    Acizii graşi din compoziţie sunt în special oleic şi linoleic (între 35 şi 50 de procente fiecare), apoi palmitic şi stearic.

    Conţine tocoferoli şi lignani, inclusiv sesamin 0,6 procente, sesamolin 0,3 procente, magneziu, cupru, calciu, fier, zinc şi vitamina B1. Vezi în NutriBaza (cea mai mare bază de date de informaţii nutriţionale), informaţii nutriţionale despre uleiul de susan.

    Utilizare

    Are un punct de fum ridicat şi se pretează la prăjiri. În Asia este la fel de popular cum este uleiul de măsline în zona mediteraneeană. De altfel, el înlocuieşte de multe ori, în bucătărie, uleiul de măsline. Se foloseşte în salate şi în pregătirea peştelui (Japonia).

    Uleiul de susan este folosit în masaj, deoarece penetrează uşor pielea, şi în tratamente tradiţionale, în Ayurveda pentru a calma simptomele de stres. Se fac cercetări privind utilizarea sa în controlul tensiunii arteriale.

    Are unele utilizări terapeutice, neconfirmate de cercetări aprofundate: anxietate, oboseală, insomnie, tulburări osoase, circulaţie proastă, imunitate. Utilizat în masajul sugarilor ar ajuta la calmare, la creşterea creierului şi sistemului nervos.

    Utilizat intern sau extern ar elimina uscăciunea (menopauză, uscăciunea articulaţiilor şi a intestinelor, tuse iritata, scaune tari). În dureri de cap, vedere înceţoşată, dureri de dinţi şi gingivale, ameţeli, reduce nivelul de colesterol, efecte antibacteriene şi încetinirea unor tipuri de cancer, ameţeli, preventiv pentru gripă. În India era folosit pe post de apă de gură antibacteriană.

    Este folosit industrial în fabricarea margarinei, săpunurilor, balsamuri şi cremelor pentru piele.

    Consumul de produse de susan poate provoca alergie, care este foarte gravă, dar din fericire destul de rară.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Dacă pentru populaţiile mediteraneene, comun este uleiul de măsline, uleiul de in a fost o sursă majoră de grăsimi pentru populaţiile din…
    Uleiul de nuci este un ulei deschis la culoare, cu un gust şi miros caracteristic, delicat, folosit frecvent în bucătăria franţuzească, extras…
    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece,…
    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.
    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona…