Nutriţie / Dieta |
Uleiul de măsline în dietele vegane
Un nou studiu sugerează că, în timp ce dietele pe bază de plante le pot aduce beneficii celor cu risc de boli de inimă, adăugarea de ulei de măsline extravirgin poate influența nivelul de colesterol în mod nedorit.
Trecerea de la o dietă omnivoră la una bogată în nuci, fructe și legume este o strategie comună pentru reducerea nivelului de grăsime corporală la persoanele cu risc de boli de inimă.
Cu toate acestea, includerea uleiului de măsline extravirgin în astfel de diete ar putea să nu fie întotdeauna benefică, potrivit cercetărilor recente.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Florida și de la Institutul Național de Diabet, Boli Digestive și Rinichi din Statele Unite, a examinat impactul dietelor pe bază de plante asupra persoanelor cu risc de boală cardiovasculară aterosclerotică.
În timp ce dieta mediteraneană, care include uleiul de măsline extravirgin, este promovată pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii, studiul a explorat efectele adăugării uleiului de măsline la o dietă vegană.
Cercetătorii au recrutat 40 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, pentru a urma o dietă vegană atent controlată timp de opt săptămâni.
Participanții au petrecut patru săptămâni cu o dietă care a inclus patru lingurițe de ulei de măsline extravirgin pe zi și alte patru săptămâni cu o dietă cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin, cu o pauză de o săptămână între cele două faze.
Ambele diete au condus la îmbunătățiri ale profilurilor cardiometabolice, inclusiv ale nivelului de colesterol, zahăr din sânge și inflamație, în comparație cu măsurătorile dinainte de dietă.
Interesant este că secvența în care au fost urmate dietele a afectat nivelul de colesterol LDL.
Când participanții au început cu dieta bogată în ulei de măsline extravirgin și apoi au trecut la dieta săracă în ulei de măsline extravirgin, nivelul lor de colesterol LDL sau colesterolul „rău”, a scăzut.
În schimb, atunci când dieta cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin a fost urmată de dieta bogată în ulei de măsline extravirgin, reducerea colesterolului LDL a fost mai puțin pronunțată.
Cercetătorii sugerează că, cantitățile mici de grăsimi saturate din uleiul de măsline extravirgin ar putea influența procesarea LDL de către ficat, ceea ce poate duce la niveluri mai mari de LDL în sânge.
Scăderea consumului de ulei de măsline extravirgin poate duce la o scădere crescută a lipidelor au observat cercetătorii.
În timp ce studiul a luat în considerare variabile precum sexul și greutatea corporală, s-a concentrat pe participanții cu risc de boală cardiovasculară aterosclerotică, care se poate dezvolta din colesterolul LDL excesiv care blochează arterele.
Diferențele de reducere a colesterolului LDL au fost relativ mici atunci când dieta cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin a fost urmată în al doilea rând.
Cu toate acestea, studiul a confirmat că dietele pe bază de plante, cu sau fără ulei de măsline, sunt în general benefice pentru sănătatea inimii.
Descoperirile sugerează că limitarea uleiului de măsline extravirgin ar putea fi demnă de luat în considerare pentru cei cu risc mai mare de boli de inimă.