Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Uleiul de măsline în dietele vegane

    Un nou studiu sugerează că, în timp ce dietele pe bază de plante le pot aduce beneficii celor cu risc de boli de inimă, adăugarea de ulei de măsline extravirgin poate influența nivelul de colesterol în mod nedorit.



    Rolul uleiului de măsline în dietele vegane pentru riscul de boli de inimă în studiu. Credit imagine: tasnimnews.com


    Trecerea de la o dietă omnivoră la una bogată în nuci, fructe și legume este o strategie comună pentru reducerea nivelului de grăsime corporală la persoanele cu risc de boli de inimă.

    Cu toate acestea, includerea uleiului de măsline extravirgin în astfel de diete ar putea să nu fie întotdeauna benefică, potrivit cercetărilor recente.

    O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Florida și de la Institutul Național de Diabet, Boli Digestive și Rinichi din Statele Unite, a examinat impactul dietelor pe bază de plante asupra persoanelor cu risc de boală cardiovasculară aterosclerotică.

    În timp ce dieta mediteraneană, care include uleiul de măsline extravirgin, este promovată pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii, studiul a explorat efectele adăugării uleiului de măsline la o dietă vegană.

    Cercetătorii au recrutat 40 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, pentru a urma o dietă vegană atent controlată timp de opt săptămâni.

    Participanții au petrecut patru săptămâni cu o dietă care a inclus patru lingurițe de ulei de măsline extravirgin pe zi și alte patru săptămâni cu o dietă cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin, cu o pauză de o săptămână între cele două faze.

    Ambele diete au condus la îmbunătățiri ale profilurilor cardiometabolice, inclusiv ale nivelului de colesterol, zahăr din sânge și inflamație, în comparație cu măsurătorile dinainte de dietă.

    Interesant este că secvența în care au fost urmate dietele a afectat nivelul de colesterol LDL.

    Când participanții au început cu dieta bogată în ulei de măsline extravirgin și apoi au trecut la dieta săracă în ulei de măsline extravirgin, nivelul lor de colesterol LDL sau colesterolul „rău”, a scăzut.

    În schimb, atunci când dieta cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin a fost urmată de dieta bogată în ulei de măsline extravirgin, reducerea colesterolului LDL a fost mai puțin pronunțată.

    Cercetătorii sugerează că, cantitățile mici de grăsimi saturate din uleiul de măsline extravirgin ar putea influența procesarea LDL de către ficat, ceea ce poate duce la niveluri mai mari de LDL în sânge.

    Scăderea consumului de ulei de măsline extravirgin poate duce la o scădere crescută a lipidelor au observat cercetătorii.

    În timp ce studiul a luat în considerare variabile precum sexul și greutatea corporală, s-a concentrat pe participanții cu risc de boală cardiovasculară aterosclerotică, care se poate dezvolta din colesterolul LDL excesiv care blochează arterele.

    Diferențele de reducere a colesterolului LDL au fost relativ mici atunci când dieta cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin a fost urmată în al doilea rând.

    Cu toate acestea, studiul a confirmat că dietele pe bază de plante, cu sau fără ulei de măsline, sunt în general benefice pentru sănătatea inimii.

    Descoperirile sugerează că limitarea uleiului de măsline extravirgin ar putea fi demnă de luat în considerare pentru cei cu risc mai mare de boli de inimă.

    26 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu de la Universitatea California din San Francisco indică faptul că adulții care consumă o dietă bogată în sare pot avea un risc crescut de a dezvolta eczeme.
    Un soi de orez parfumat cultivat în îndepărtatul nord-est al Indiei, cunoscut sub numele de orez Joha, nu numai că previne diabetul de tip 2, dar este și bogat în acizi grași nesaturați, care acționează împotriva bolilor de inimă.
    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.
    Un studiu realizat sub conducerea Spitalului Universitar din Bonn, Germania, a descoperit că prea multă sare nu este rea numai pentru tensiunea arterială, ci şi pentru sistemul imunitar.
    Cercetătorii de la Framingham State University din Statele Unite au realizat un studiu care arată că trei ceşti de ceai negru băute pe zi pot controla nivelul de glucoză din sânge.
    Un recent studiu realizat la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, a arătat pentru prima dată o legătură între capsaicinoide, ingredientul activ în ardeii iuţi şi capacitatea de ardere a caloriilor.