Nutriţie / Dieta |
Uleiul de măsline protejează creierul de Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea Temple din Philadelphia, Statele Unite, au descoperit că uleiul de măsline extra virgin protejează capacitatea de memorare şi de învăţare şi reduce formarea plăcilor de amiloid-beta şi a aglomerărilor neurofibrilare în creier, markerii clasici ai bolii Alzheimer.
Cercetătorii spun că uleiul de măsline a redus inflamaţia şi a declanşat un proces numit autofagie, care ajută celulele să elimine resturile intracelulare şi toxinele.
Aceasta include plachete de amiloid şi aglomerări neurofibrilare, ultimele fiind asociate cu pierderea memoriei în cazul bolii Alzheimer.
Uleiul de măsline a fost administrat animalelor de laborator la vârsta de numai şase luni şi înainte de apariţia oricăror simptome de Alzheimer.
Animalele din grupul căruia i s-a administrat uleiul de măsline au efectuat semnificativ mai bine testele concepute pentru a evalua memoria de lucru, memoria spaţială şi abilităţile de învăţare, comparativ cu cele din grupul de control care nu au primit o dietă specială.
O analiză a ţesutului cerebral a evidenţiat mai multe diferenţe.
Un lucru care s-a remarcat imediat a fost integritatea sinaptică. Integritatea conexiunilor dintre neuroni, cunoscute sub numele de sinapse, a fost conservată la animalele aflate pe dietă cu ulei de măsline extra-virgin.
În plus, celulele creierului lor au arătat o creştere dramatică a activării autofagiei de celule nervoase, care în cele din urmă a fost responsabilă pentru reducerea nivelurilor de plăci amiloid şi proteine tau fosforilate.
În continuare, cercetătorii intenţionează să vadă ce se întâmplă dacă se administrează ulei de măsline când animalele prezintă deja simptome de Alzheimer şi dacă uleiul de măsline adăugat mai târziu în dietă poate opri sau inversa boala.