Terapii / Masajul |
Uleiuri utilizate în masaj
Dintre toate masajele, acelea care implică utilizarea uleiului oferă cele mai mari beneficii.
Exceptând motivele terapeutice, corpul nu trebuie frecat niciodată când este uscat, pentru că apoi se produce fricţiunea, încălzirea şi durerea, care dăunează organismului şi perturbă echilibrul gazelor din corp.
Tapotamentele, strângerea, frământarea sau baterea se pot folosi atunci când nu este disponibil uleiul pentru corp, sau dacă acest masaj fără ulei este necesar din anumite motive.
Presarea cu blândeţe sau cu putere se poate face în siguranţă fără ulei. În orice caz, frecarea şi masarea pielii şi a muşchilor nu trebuie făcute fără ulei.
Uleiul înmoaie pielea, o lubrifică împotriva fricţiunii, chiar dispersează uniform căldura şi conferă strălucire, putere şi rezistenţă la extremele temperaturii mediului, ca şi la schimbările bruşte de presiune.
Uleiul previne uscăciunea, creşte supleţea şi durabilitatea, prevenind multe dintre efectele de îmbătrânire prematură.
În India, se masează anusul, organele genitale, nasul, ochii, urechile, buricul, ca proces atât de detoxifiere cât şi de lubrifiere – în mod similar celui în care orice utilizator de maşini îşi unge în mod regulat echipamentele pentru a preîntâmpina fricţiunea care poate ruina rapid părţi costisitoare.
Uleiul este foc pur, energie calorică pură. Puneţi un fitil de bumbac într-o ceaşcă plină de ulei şi aprindeţi fitilul cu un chibrit – uleiul va arde, fără să lase nicio urmă. Aici, în forma lichidă, este concentrată energia de încălzire – focul.
Uleiul consumă fricţiunea şi conduce cu uşurinţă căldura fără a se evapora. Datorită calităţii sale de egală distribuţie a căldurii, uleiul este utilizat ca mediu pentru gătit.
În masaj există câteva uleiuri care pot fi folosite. Uleiurile organice sunt cele mai bune în toate cazurile, întrucât oriunde se aplică pe piele o anumită parte a lor se absoarbe în corp prin intermediul porilor.
Uleiul de muştar
Uleiul de muştar este unul dintre cele mai populare uleiuri folosite pentru masaj în nordul Indiei. Este utilizat de asemenea de către luptători şi culturişti, dar este utilizat şi pentru gătit.
Acest ulei este fierbinte, onctuos, amărui, pătrunzător, şi este un distrugător al bolilor cauzate de vânt şi flegmă; el creşte bila. El creşte de asemenea căldura corpului.
Este un vermicid şi vindecă durerile, umflăturile şi rănile de toate felurile. Ameliorează rigiditatea muşchilor, febra şi bronşita. Curăţă sângele şi deschide porii.
Acest ulei extras din seminţele de muştar galben poate fi utilizat la ochi fără a le dăuna. Niciun alt ulei nu este la fel de bun sau de puţin dăunător precum uleiul de muştar pentru aplicaţiile la nas, urechi, gât, anus sau organe genitale.
El are de asemenea puterea de a întări pielea şi de a îmbunătăţi pigmentaţia.
Pentru pacienţii suferind de artrită şi gută, în Ayurveda este recomandat masajul cu ulei de muştar în care a fost dizolvat puţin camfor, prin încălzirea uşoară a acestuia la flacără mică.
Durerile în urechi care debutează brusc pot fi vindecate prin picurarea câtorva picături de ulei călduţ în interiorul urechilor.
Pentru orice fel de inflamaţie, masajul cu ulei cald de muştar este foarte benefic. Pentru rezultate mai bune, în uleiul de muştar pot fi arse unul din următoarele: usturoi, asafoetida sau seminţe de schinduf.
Masajul stomacului cu ulei de muştar stopează mărirea splinei şi o vindecă.
Pentru orice tip de deshidratare, erupţie sau iritaţie a pielii, masajul cu ulei de muştar şi o mică cantitate de pudră de turmeric (şofran indian) este foarte calmant.
Adăugarea de puţin camfor sau spirt de camfor răcoreşte şi calmează simultan iritaţia, erupţia de pe piele şi mâncărimea.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este foarte popular în lumea vestică. Este utilizat în primul rând la gătit şi la salate, uneori putând fi folosit şi pentru masaj.
În India uleiul de măsline este foarte costisitor întrucât este importat; el este utilizat în scop medicinal doar pentru masaj în cazuri de gută, artrită, dureri musculare, luxaţii şi poliomielită.
Doctorii în Ayurveda şi Hakimii (cei care urmează vechiul sistem grec de medicină) prescriu masajul cu ulei de măsline.
El este foarte apreciat, fiind mai fierbinte decât uleiul de susan sau uleiul de muştar. În clima rece este foarte hrănitor atunci când este consumat. El face corpul mai receptiv la radiaţia solară după masaj.
Masajul cu ulei de măsline înainte de o baie solară poate fi fantastic.
Uleiul de măsline este benefic în special pentru copii, ca şi pentru oamenii în vârstă şi slăbiţi care necesită energie solară. Este fierbinte, onctuos, creşte căldura corpului, distruge bolile create de vânt şi flegmă.
Vindecă inflamaţiile şi durerile, ameliorează rigiditatea musculară şi îmbunătăţeşte pigmentaţia.
Uleiul de susan
Uleiul de susan este de asemenea unul dintre cele mai populare uleiuri pentru gătit şi masaj. El este mai popular în partea de vest a Indiei. Este folosit ca bază pentru toate uleiurile utilizate în masajul capului.
Pentru prepararea uleiurilor din plante în scop medicinal, uleiul de susan este foarte popular printre doctorii Ayurveda.
Înainte de descoperirea uleiului alb, uleiul de susan era singurul ulei care servea drept bază pentru toate uleiurile parfumate pentru păr.
Uleiul de susan este fierbinte, onctuos, greu, dulce, un distrugător al dezechilibrelor şi bolilor cauzate de umorile vântului, bilei şi flegmei.
Uleiul de susan vindecă inflamaţiile de orice fel şi îndepărtează durerile musculare şi rigiditatea muşchilor, el fortifică pielea, vindecă deshidratarea de orice fel şi este foarte sănătos pentru păr.
Îmbunătăţeşte textura pielii şi previne îmbătrânirea prematură.
În cazul masajului regulat, el îmbunătăţeşte forma bustului.
Masajul cu ulei de susan creşte vitalitatea şi spermatogeneza. Uleiul din seminţe de susan negru este recomandat în Ayurveda pentru păstrarea părului într-o formă bună.
El opreşte încărunţirea, redând părului culoarea sa naturală. Seminţele de susan gri sunt de calitate medie; seminţele albe sunt bune doar pentru consum.
Pentru masaj, uleiul extras din seminţe de susan negru este recomandat pentru vindecarea gutei, artritei, durerilor musculare şi inflamaţiilor de orice fel.
Seminţele de susan conţin fier, calciu şi fosfor. Ei conţin de asemenea o enzimă care este o hrană pentru creier şi acesta poate fi unul din motivele pentru utilizarea uleiului de susan ca bază pentru toate uleiurile de păr.
Uleiul de susan negru absoarbe mai multă prana (forţa vitală), şi este recomandat pentru masajul capului şi al corpului.
Unii vaidyas (practicanţi Ayurveda) preferă uleiul de susan în loc de uleiul de muştar. Uleiul de muştar poate irita uneori pielea pentru că este picant şi aspru, în timp ce uleiul de susan este neutru.
Uleiul natural, uleiul mineral
Aceste uleiuri sunt substituienţi slabi pentru uleiurile pe bază de plante, totuşi ele sunt acceptabile.
Uleiul pentru bebeluşi
Uleiurile pentru bebeluşi sunt de obicei anorganice, şi invariabil au arome sintetice. Ele pot părea că îngraşă părul, dar de fapt nu furnizează nimic părului şi capului, cu excepţia faptului că temporar înlătură deshidratarea.