Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Ultimul minut din iunie 2015 va dura 61 secunde

    Ultimul minut din luna iunie 2015 va dura 61 secunde, din cauza rotirii neregulate a Pământului mult mai puţin disciplinată decât ceasurile atomice.


    În toate ţările lumii, în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015, la "timpul universal coordonat" UTC (numit de multe ori GMT), minutul între 23:59 şi 00:00 va dura cu o secundă mai mult decât în mod normal.

    Persoanele fizice nu vor vedea diferenţa. Cu toate acestea, sistemele mari de navigaţie prin satelit, sistemele de sincronizare ale marilor reţele de calculatoare ar trebui să ţină seama de această schimbare.

    Prin această secundă suplimentară, sunt sincronizate Timpul Universal (TU), bazat pe rotaţia Pământului şi poziţia sa în raport cu stelele şi Timpul Atomic Internaţional, definit din 1971 pornind de la parcul mondial de ceasuri atomice, 400 în întreaga lume, care pierd doar o secundă la fiecare 300 milioane de ani.

    În 1972 s-a convenit că diferenţa dintre cele două nu trebuie să depăşească 0,9 secunde. De atunci s-au adăugat 26 secunde la UTC.

    23 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Prin încorporarea de nanoparticule specializate în frunzele unei plante, inginerii de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite au făcut-o să dea lumină slabă timp de aproape patru ore.
    Gigantul japonez Toshiba, cunoscut pentru produsele sale electronice, sau pentru reactoarele nucleare pe care le face, a anunţat că se va lansa într-o nouă afacere, grădinăritul. Va vinde legume produse în uzină.
    Oamenii de ştiinţă de la Instituţia Oceanografică Woods Hole din Statele Unite, au dezvăluit modul în care microorganismele supravieţuiesc cuibărite în roci la mii de metri sub fundul oceanului, în scoarţa oceanică inferioară.
    Un nou studiu despre piţigoii care privesc la televizor arată modul în care aceştia învaţă prin observaţie. Interacţiunile sociale în cadrul unei specii de prădători pot avea "consecinţe evolutive" pentru prada potenţială, cum ar fi culorile buburuzelor.
    O echipă de cercetători germani şi australieni au descoperit modul în care bacteriile Cupriavidus metallidurans metabolizează metale toxice şi excretă pepite de aur de 24 de carate, precum gâsca din poveste, care făcea ouă de aur.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Granada şi universităţi din Chile, Australia şi Franţa, a adus o nouă lumină asupra originii minereurilor de aur, una dintre enigmele care a intrigat omenirea încă din cele mai vechi timpuri.