Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Umiditatea de la măşti poate reduce severitatea COVID-19

    Măştile ajută la protejarea persoanelor care le poartă împotriva primirii sau răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, dar acum cercetătorii de la National Institutes of Health din USA au adus dovezi pentru încă un beneficiu potenţial pentru purtători: umiditatea creată în interiorul măştii poate ajuta la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19.



    Dr. Joseph Courtney respiră într-o cutie sigilată în timp ce poartă o mască. Foto: NIDDK


    Studiul, condus de cercetătorii Institutului Naţional de Diabet şi Boli Digestive şi ale Rinichilor (NIDDK) al NIH, a constatat că măştile de faţă măresc substanţial umiditatea din aerul pe care îl respiră purtătorul de mască.

    Cercetătorii sugerează că aceasta ar putea explica de ce purtarea măştilor duce la o severitate mai scăzută a bolii la persoanele infectate cu SARS-CoV-2, deoarece hidratarea căilor respiratorii întăreşte sistemul imunitar.

    "S-a dovedit că nivelurile ridicate de umiditate atenuează severitatea gripei şi poate fi aplicabilă severităţii COVID-19 printr-un mecanism similar," a spus autorul principal al studiului, Adriaan Bax.

    Nivelurile ridicate de umiditate pot limita răspândirea unui virus în plămâni prin promovarea procesului de curaţare mucociliar (MCC), un mecanism de apărare care îndepărtează mucusul - şi particulele dăunătoare odată cu mucusul - din plămâni.

    Nivelurile ridicate de umiditate pot, de asemenea, întări sistemul imunitar prin producerea de proteine ​​speciale, numite interferoni, care luptă împotriva viruşilor - un proces cunoscut sub numele de răspuns la interferon.

    Nivelurile scăzute de umiditate s-au dovedit a afecta atât MCC, cât şi răspunsul la interferon, care poate fi unul dintre motivele pentru care oamenii sunt mai susceptibili de a face infecţii respiratorii pe vreme rece.

    Studiul a testat patru tipuri comune de măşti: o mască N95, o mască chirurgicală de unică folosinţă cu trei straturi, o mască cu două straturi de bumbac-poliester şi o mască grea de bumbac.

    Cercetătorii au măsurat nivelul de umiditate punând un voluntar să respire într-o cutie de oţel sigilată. Când persoana nu purta mască, vaporii de apă din respiraţia expirată umpleau cutia, ducând la o creştere rapidă a umidităţii în interiorul cutiei.

    Când persoana a purtat mască, acumularea de umiditate în interiorul cutiei a scăzut foarte mult, datorită faptului că cea mai mare parte a vaporilor de apă ramân în mască, condensează şi sunt reinhalaţi.

    Pentru a se asigura că nu există scurgeri, măştile au fost bine fixate pe faţa voluntarului folosind spuma de cauciuc de înaltă densitate.

    Măsurătorile au fost luate la trei temperaturi diferite ale aerului, variind între 7,8 şi 35 de grade Celsius.

    Rezultatele au arătat că toate cele patru măşti au crescut nivelul de umiditate al aerului inhalat, dar în grade diferite. La temperaturi mai scăzute, efectele umidificatoare ale tuturor măştilor au crescut foarte mult.

    La toate temperaturile, masca groasă din bumbac a dus la cel mai mare nivel de umiditate.

    1 FEBRUARIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noi cercetări făcute la University of Texas au arătat că un extract obţinut din ciupercile japoneze shiitake ar putea deţine cheia pentru distrugerea virusul uman papilloma care cauzează cancer şi ar poate juca un rol în prevenirea acestei boli.
    Inspirandu-se de la o substanta secretata de ciuperci cand isi apara teritoriul, chimistii de la Massachusetts Institute of Technology au sintetizat si testat 60 de compusi care au capacitatea de a distruge celulele canceroase umane.
    O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din Statele Unite a dezvoltat un nou polimer care are o capacitate unică de a elimina substanţele poluante din apă în câteva secunde.
    Oamenii de ştiinţă germani de la Hanover Medical College au testat o cască specială din silicon care să răcească scalpul, pentru a reduce căderea părului la pacienţii cu cancer care trec prin chimioterapie.
    Medicii recomandă aproape întotdeauna pacienţilor să mănânce mult peşte, deoarece uleiul de peşte este bun pentru sănătate. Dar acum, cercetătorii din Olanda au descoperit că uleiul de peşte poate interfera cu tratamentele bolnavilor de cancer, făcând chimioterapia mai puţin eficace.
    Cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Zurich, Elveţia, au dezvoltat prima reţea de gene care poate fi operată cu ajutorul undelor cerebrale. În funcţie de gândurile utilizatorului, se pot produce diferite cantităţi dintr-o moleculă dorită.